Rusia a fost suspendată din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a votat joi pentru suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului, anunță The Guardian. Cel puțin 93 de țări au votat în favoarea moțiunii propuse de SUA, în timp ce 24 de țări au votat împotrivă și 58 de țări s-au abținut.

Adunarea Generală suspendă drepturile de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului în cazul unui membru care comite „încălcări grave și sistematice ale drepturilor omului”.

În proiectul de rezoluție votat de Adunarea Generală a ONU este exprimată „profunda îngrijorare” față de criza actuală a drepturilor omului și față de criza umanitară din Ucraina, în special față de față de informațiile privind încălcările drepturilor omului de către trupele ruse în Ucraina.

Rezoluția a fost propusă după descoperirea a zeci de cadavre de civili în orașul Bucha, din apropiere de Kiev, după ce forțele rusești s-au retras din localitate, scrie digi24.ro

Participarea Rusiei în Consiliul Drepturilor Omului „este o farsă” şi este momentul ca Adunarea Generală a ONU să suspende această ţară din forul Organizaţiei Naţiunilor Unite, declara, luni, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, într-o conferinţă de presă la Bucureşti. Diplomatul a amintit că 140 de state din ONU au condamnat Rusia pentru invazia din Ucraina şi a cerut eforturi rapide, suplimentare.

Adunarea Generală a ONU – care are 193 de membri – avea nevoie de un vot favorabil de două treimi pentru a elimina Rusia din Consiliul Drepturilor Omului.

Înainte de vot, ambasadorul Chinei la ONU, Zhang Jun, a declarat că țara sa va vota împotriva acestei măsuri. „A trata în acest fel calitatea de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului va crea un nou precedent periculos” și „va produce consecințe grave”, a declarat Zhang, care a luat cuvântul în Adunărea Generală a ONU înainte ca rezoluția să fie supusă la vot.

„China face apel la toate părțile să lucreze împreună spre aceeași direcție, astfel încât să creeze oportunități pentru pace și perspective de negociere. China va continua să mențină o poziție obiectivă și imparțială și să joace un rol responsabil și constructiv în această privință”, a adăugat Zhang.

Populare

Recomandări

Spitalele din întreaga ţară primesc săptămâna aceasta 51.000 de cutii de Miostin

Spitalele primesc săptămâna aceasta 51.000 de cutii de...

Prostituată româncă, ucisă de un bărbat

O fetiță de șase ani a murit în mâinile...

Solomon: „Mă simt de multe ori ca o simplă maimuță balcanică”

Antonie Solomon a publicat pe pagina personală de Facebook...

Tricolorii își cunosc valoarea după retrogradare: „Acolo ne este locul”

Nicușor Stanciu nu s-a ferit de cuvinte după ultimul...