joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Primăria Vidin, acuzată că nu respectă românii din oraș

Ivo Filipov Georgiev, reprezentant al Casei de Cultură „Sfânta Teofana Basarab”, spune că Primăria Vidin a dat un ordin de sechestrare a spațiului situat la etajul doi din Casa de Tineret – Vidin. Potrivit unei scrisori deschise transmise de Ivo Filipov, autoritățile locale din Vidin consideră că cele două încăperi vizate ar fi folosite fără temei legal.

„Mă adresez Dv. în legătură cu Ordinul Primarului Municipiului Vidin de sechestrare a localului situat la etajul  doi din Casa de Tineret – Vidin cu adresa administrativă: Vidin, strada Pazarska, nr. 2, destinat culturii și artei din Casa de Cultură „Sfânta Teofana Basarab” și biblioteca românească „Albotina” din Vidin. Pe motiv că, Casa de Cultură „Sfânta Teofana Basarab” și biblioteca românească „Albotina” din Vidin folosesc fără temei legal două încăperi din Casa Tineretului fără activitate pentru centru comunitar și nu suntem prezenți  în viața culturală a Municipiului Vidin”, spune Ivo Filipov.

Casa de Cultură „Sfânta Teofana Basarab” organizează un curs de limbă pe tot parcursul anului pentru studenți, inclusiv de la universitățile bulgare care studiază limba română, precum și pentru oamenii de afaceri, după cum explică Ivo Filipov, care este îngrijorat în ceea ce privește dreptul copiilor ce vor să se bucure de cursuri de limba română: „Amintesc  faptul că, spațiul care l-am obținut a fost tot de la Primăria din Vidin.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Acum, primarul actual Țvetan Țenkov și conducerea încearcă să îl ia, lăsând etnia românească și instituțiile culturale fără adăpost. Nu știu ce va fi cu miile de cărți, care sunt la bibliotecă, aruncând copii noștri de la cursurile de limba română, fără dreptul de a se bucura de un spațiu de învățământ”.
Reprezentantul Casei  de Cultură „Sfânta Teofana Basarab” consideră că cei care vor să elibereze cele două încăperi sunt răuvoitori și că nu ar trebui să ocupe funcții de conducere într-o societate modernă.
„Socotim că aceste gesturi sunt îndreptate precum împotriva noastră, aplicând în continuare procesul de asimilare a românilor din Bulgaria, așa și prin amenințările îndreptate că, o să ne confiște bunurile. Totodată aceste acțiuni sunt îndreptate împotriva statului român, care de-a lungul anilor ne-a sprijinit ca să ne păstrăm ca și etnie românească a cărui cetățeni loiali suntem. Ne-au dat zeci de lovituri jignitoare, umilitoare, conștientizând că, mențin cu mare forță procesul de asimilare asupra etniilor. Socotim că asemenea persoane care sunt rău făcătoare împotriva cetățenilor săi nu au dreptul să ocupe funcție de conducere în societatea modernă. Morala și fundamentul statului de drept și democratic îi obligă să își dea demisia și să se retragă din fruntea instituțiilor pe care le conduc. Vă rugăm să ne sprijiniți să nu fim dați afară din incinta care se află la etajul doi, al Casei  de Tineret – Vidin”, a mai transmis Ivo Filipov.
Am încercat să luăm legătura cu autoritățile locale din Vidin, pentru un punct de vedere oficial, dar fără rezultat.

Politica