marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

UE vrea să ajute la strângerea de probe privind crimele de război din Ucraina. Rusia respinge aceste acuzații

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat că UE a înfiinţat o echipă de anchetă comună cu Ucraina pentru strângerea de probe privind crimele de război: „Eurojust şi Europol sunt gata să-şi ofere ajutorul”

Uniunea Europeană este gata să trimită echipe de anchetatori în Ucraina pentru a ajuta la colectarea de probe asupra crimelor de război de care sunt acuzate forțele ruse în regiunea Kiev.

„Autorii acestor crime odioase nu trebuie să rămână nepedepsiţi. UE a înfiinţat o echipă de anchetă comună cu Ucraina, pentru a aduna dovezi şi a ancheta asupra crimelor de război şi crimelor împotriva umanităţii”, a declarat Ursula von der Leyen după o discuţie cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„UE este gata să întărească acest efort, trimiţând echipe de anchete pe teren pentru a susţine serviciile ucrainene însărcinate cu urmărirea în justiţie. Eurojust (agenţia de cooperare judiciară a UE) şi Europol (agenţia europeană pentru combaterea crimei organizate) sunt gata să-şi ofere ajutorul”, a precizat Ursula von der Leyen într-un comunicat.

„Negocieri sunt în curs între Eurojust şi Curtea Penală Internaţională pentru a-şi uni forţele şi pentru ca CPI să se ralieze echipei de anchetă comune”, a adăugat ea.

„O astfel de abordare coordonată a autorităţilor ucrainene, UE, agenţiilor şi statelor sale membre şi CPI va permite colectarea, analizarea şi tratarea dovezilor în modul cel mai complet şi mai eficace posibil”, a accentuat şefa executivului comunitar.

CPI anchetează din 3 martie acuzaţiile de crime de război în Ucraina. CPI, care are sediul la Haga, a fost înfiinţată în 2002 pentru a judeca indivizi pentru crime de război, crime împotriva umanităţii sau acte de genocid.

Rusia respinge acuzaţiile potrivit cărora forţele sale ar fi ucis civili în regiunea Kievului

Cu toate acestea, Rusia a respins astăzi orice acuzaţie legată de uciderea civililor în oraşul ucrainean Bucea şi a spus că acuzaţiile ucrainene în această privinţă ar trebui tratate cu o marjă de îndoială, potrivit Reuters şi EFE.

„Respingem toate acuzaţiile în acest sens”, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă.

Politica