vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Dolj. Direcţia de Sănătate Publică a primit 920.000 de tablete de iodură de potasiu!

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj a primit 920.000 de tablete de iodură de potasiu. Acestea urmează să fie distribuite către populaţie în viitorul apropiat, însă reprezentanții instituției aşteaptă instrucţiuni privind această etapă.

Tratamentul cu iodură de potasiu este menit să protejeze glanda tiroidă de iodul radioactiv care ajunge în atmosferă în cazul unui accident nuclear. El se administrează numai în cazul producerii accidentului nuclear, la anunţul autorităţilor, şi nu în scop preventiv. Utilizarea preventivă poate avea efecte adverse serioase asupra sănătăţii. Timpul optim pentru administrare este de maxim 8 ore de la anunțul autorităților, iar posibilitatea administrării nu trebuie să depășească 24 de ore, pentru că atunci devine inutilă.

Comprimatele se administrează în funcție de vârstă. La copiii nou-născuți, până la vârsta de o lună, se administrează 1/4 de comprimat, iar jumătate de comprimat, la copiii cu vârsta de până la 3 ani. Între 3 și 12 ani – un comprimat, la copiii peste 12 ani și adulți – două comprimate. La fel femeile gravide sau cele care alăptează, a precizat ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La adulții peste 40 de ani nu se recomandă această profilaxie, cu excepția cazurilor în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare și s-a întâmplat prin expunere directă, adică dacă adultul este exact în zona care se petrece incidentul nuclear.

Produsele se păstrează ambalat, în ambalajul original. O cutie completă are 20 de comprimate și fiecare persoană va primi câteva comprimate, ambalate în blister. Medicamentul trebuie păstrat la întuneric și la temperaturi de maxim 25 de grade Celsius. Nu se lasă la îndemâna copiilor.

Politica