joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ministrul Agriculturii: Sunt stocuri suficiente de ulei până la noua recoltă. Rezervele de stat de produse alimentare sunt pline

România este o ţară sigură din punct de vedere al asigurării produselor alimentare, iar stocurile sunt suficiente, a dat asigurări ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu. El a dat exemplul uleiului de floarea soarelui și a spus că România are stocuri suficiente până la noua recoltă, ba chiar în plus, astfel încât nu există riscul unui dezechilibru.

„România e o țară stabilă din punct de vedere al produselor agroalimentare. E suficient să analizezi situația din agricultură să vezi că niciuna dintre amenințări nu vizează România, nu suntem la risc. Dovadă, în momentul de față, raportat la ulei – avem stocuri suficiente până la noua recoltă, ba chiar în plus, astfel încât să nu apară un dezechilibru major”, a spus Chesnoiu la Digi24.

„Sigur, asigurarea resurselor vitale pentru orice om, pentru populația oricărui stat, reprezintă o armă, sau o doză de stabilitate pe baza căreia să îți asiguri funcționarea corectă a statului. România are această doză de stabilitate”, a adăugat el.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„România, într-un an agricol normal, cu suficiente precipitații, produce 3 milioane de tone de semințe de floarea soarelui. Necesarul de consum e suficient dintr-un milion tone procesate. O cantitate de 1 milion de tone de semințe de floarea soarelui se procesează în România și se exportă către țările care sunt în mod normal dependente de ulei brut din Ucraina. Nu rămânem fără ulei. Avem suficient ulei pentru necesarul de consum intern”, a explicat el.

El a mai spus ca, și în ceea ce privește produsele de panificație sunt cantități suficiente. Din 78 de kilograme, cât consumă un român în medie, anual, doar un kilogram e importat, a explicat ministrul.

Nici la carnea de porc nu suntem deficitari, a spus Chesnoiu.

„Trebuie să avem o gestiune permanentă a stocurilor, să menținem stabilitatea și securitatea, să domolim puseul inflaționist și să menținem starea de echilibru. Prin efortul premierului, al coaliției, vom face acest lucru”, a spus ministrul.

El a dat asigurări că rezervele de stat au stocuri intacte de produse alimentare.

„În momentul în care din rezerva de stat disloci o anumită cantitate, se întregește din piața liberă. Stocurile sunt complete la toate categoriile trecute în nomenclatorul rezervei de stat. Ele se verifică lunar”, a spus Chesnoiu.

Politica