marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Care sunt primele semne de parodontoză!

Boala parodontală nu apare doar la persoanele înaintate în vârstă, ci și în cazul tinerilor, din păcate. Principalul factor de risc este fumatul. Aceasta se numără printre cele mai grave boli ale danturii, o problemă care, în timp, lăsată netratată, poate duce inclusiv la pierderea dinților.

Eu, ca pacient, îmi pot da seama că e ceva în neregulă când îmi sângerează gingiile, când mă spăl pe dinți, când apare senzația de mâncărime la nivelul gingiilor sau sensibilități care se acutizează”, spune Dr. Andra Călin, medic stomatolog, specialist parodontolog.

Inflamația gingiei e determinată de placa bacteriană acumulată. În lipsa igienei corecte, în aproximativ o lună aceasta se transformă în tartru. Se îndepărtează doar în cabinetul stomatologic. Unde e recomandat să ajungeți la fiecare 6 luni. Pentru igienă profesională.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Să ne imaginăm niște frânghii elastice, care leagă dintele de os, tartrul ajunge mai în profunzine și duce la o stare de inflamație permanentă. Osul se retrage din calea inflamației și, dacă aștepți suficient de mult, dintele poate să cadă spontan”, spune Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog, competență implantologie orală.

Boala parondotală aflată în primele etape poate fi oprită prin tratament. Se îndepărtează țesutul infectat din pungile parodontale. În lipsa tratamentului însă: ”Dinții afectați parondontal își schimba și poziția. Ce observă pacientul? Niște spații între dinți din cauza faptului că dintele nu mai are suficientă rezistență în os și, când aplic forțele masticatorii, calc pe dinții mei, îi împing”, mai adaugă acesta.

Parodontoza este accelerată de fumat

Pacienții rămân inițial fără măsele. Medicul parondotolog restabilește echilibrul în cavitatea orală, medicul ortodont ghidează dinții în poziția originală. Iar medicul implantolog:

Punem implanturile în locul dinților care lipsesc, reface volum osos acolo și, cum suntem gata, punem niște dinți astfel încât să existe sprijin masticator, astfel încât pacientul, când închide gura, să se oprească pe implanturi. Va permite dinților naturali să fie protejați”, potrivit doctorului Leahu.

Boala parondontală este accelerată de fumat. Nivelul crescut de dioxid de carbon din fum permite dezvoltarea unor specii de bacterii care iubesc mediul sărac în oxigen. Bacteriile agresive ajung în straturile profunde ale parodontiului – adică ale țesuturilor moi, care susțin dintele asemenea unor sfori. Și le distrug.

Politica