vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Românii au golit, în ultima săptămână, farmaciile de iod! Ministerul Sănătăţii: Iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic

Ministerul Sănătăţii a transmis, vineri, că iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, întrucât poate provoca afecţiuni ale glandei tiroide.

Precizarea ministerului vine în contextul discuţiilor din spaţiul public despre utilizarea iodurii de potasiu în cazul unui eventual incident nuclear.

„În caz de urgenţă datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătăţii organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Naţional de Sănătate Publică”, se precizează într-un comunicat al ministerului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit acestuia, SC Antibiotice SA asigură producerea de iodură de potasiu, care este stocată de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

„În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populaţiei de către autorităţile de sănătate publică din fiecare judeţ”, a evidenţiat Ministerul Sănătăţii.

Românii au golit, în ultima săptămână, farmaciile de iod, după ce Rusia a atacat Ucraina, iar mulți se tem de un eventual accident nuclear.

Tratamentul preventiv cu iod NU este indicat, a explicat pentru HotNews.ro Ioana Mihăilă, medic endocrinolog și fost ministru al Sănătății. Administrarea de iod are eficiență limitată, doar la copii/adolescenți și gravide, spune medicul. După vârsta de 40 de ani, spre exemplu, o eventuală expunere la iod radioactiv nu are consecințe foarte mari la nivel de sănătate publică, deloc comparabile cu ce s-ar întâmpla în cazul copiilor.

„Atunci când dăm iod preventiv în accidente nucleare, îl dăm mai ales la copii și la gravide”, arată Ioana Mihăilă.

Iodura de potasiu există în farmacii în două forme de prezentare:

  • Tableta de iodid, care circulă de obicei în farmacii și care are doze de 100 sau 200 de micrograme, ce vin să suplimenteze iodul din alimentație la persoanele care au o predispoziție să dezvolte afecțiuni legate de lipsa de iod – vorbim aici mai ales despre gravide și adolescenți. În aceste tablete există o cantitate foarte mică de iod.
  • Tablete de iodură de potasiu concentrate, din care se prepară anumite soluții, folosite, în general, în pregătirea pre-operatorie a pacienților care urmează să se opereze de tiroidă: „Soluțiile concentrate, care conțin cantități foarte mari de iod, dacă sunt administrate unei persoane care are predispoziție să dezvolte fie hipotiroidism, fie hipertiroidism, pot să declanșeze aceste două disfuncții. De exemplu, dacă este vorba despre o persoană cu noduli tiroidieni – poate se știe, poate nu se știe cu acești noduli – iar nodulii au tendința de a scăpa de sub controlul mecanismelor de control tiroidiene, acești noduli, stimulați de prezența unei cantități mari de iod, pot să determine hipertiroidism”, explică Ioana Mihăilă.

În general, doar farmaciile care prepară medicamente pe rețete au astfel de tablete concentrate, dar mai există foarte puține astfel de farmacii. Ele se eliberează cu rețetă medicală.

Suplimentele cu iodid pot să fie eliberate și fără rețetă, mai spune Ioana Mihăilă.

Politica