joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

UNESCO cere Rusiei să înceteze atacurile asupra centrelor educative din Ucraina

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a cerut joi Rusiei „să înceteze imediat” atacurile din Ucraina asupra şcolilor, universităţilor, lăcaşurilor de cult, memoriale ale Holocaustului şi infrastructurilor de comunicaţie.

UNESCO a anunţat, printr-un comunicat, o reuniune extraordinară a Consiliului Executiv în data de 15 martie pentru a evalua consecinţele invaziei ruse.

Dar, în primul rând, a deplâns „victimele civile” ale conflictului, printre care a subliniat că există „studenţi, profesori, artişti, oameni de ştiinţă şi jurnalişti”, dar şi femei şi copii obligaţi să întreprindă un exod „disproporţionat”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Audrey Azoulay denunță: ”O escaladă a violenţei total inacceptabilă”

Directoarea generală a organizaţiei, Audrey Azoulay, a denunţat „o escaladă a violenţei total inacceptabilă care provoacă victime civile, între care copii”.

Pănă acum UNESCO nu a anunțat nicio sancțiune împotriva Rusiei

UNESCO nu a anunţat nicio sancţiune în mod deosebit împotriva Rusiei, care este membră. A anticipat că la sesiunea Consiliului Executiv „vor fi examinate repercusiunile şi consecinţele situaţiei actuale din Ucraina sub toate aspectele mandatului UNESCO”.

Azoulay a condamnat „vehement” bombardamentele asupra centrelor de educaţie şi a enumerat şapte, printre care Universitatea Naţională Karazin din Harkov. A enumerat de asemenea atacurile asupra şapte oraşe. Acestea fac parte din patrimoniul UNESCO, precum Harkov (estul Ucrainei), Liov (vest) capitala Kiev şi Odesa (sud).

Organizaţia a deplâns totodată ravagiile produse de bombardamente asupra Harkov. Acesta este considerat un oraş al muzicii de UNESCO, precum şi asupra centrului oraşului Cernigău. Cel din urmă aspira să fie declarat parte a Patrimoniului Mondial.

UNESCO s-a referit, de asemenea, la daunele produse de armata rusă Muzeului Ivankiv de lângă Kiev. Acolo erau expuse lucrări ale pictoriţei Maria Prymachenko. Peste 20 de tablouri ale artistei au fost distruse de un incendiu.

Audrey Azoulay a condamnat şi atacul asupra Memorialului Holocaustului Babi Yar din Kiev, unde a avut loc „unul dintre cele mai mari masacre ale evreilor din al Doilea Război Mondial”.

UNESCO a deplâns totodată bombardarea turnurilor televiziunii din Kiev, exprimându-şi „îngrijorarea” faţă de atacurile asupra jurnaliştilor.

Invazia rusă a obligat Ucraina să-şi închidă centrele de educaţie. Acest lucru a afectat 6 milioane de elevi cu vârste între 3 şi 17 ani şi 1,5 milioane de studenţi. „Repercusiunile ar putea fi considerabile, inclusiv pentru ţările vecine”, a avertizat responsabila UNESCO.

Politica