miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ce reguli trebuie să respecți în caz de război! Cum te poți feri de exploziile nucleare

Războiul a început și este chiar la granițele României. Probabilitatea extinderii lui și în țara noastră este o variabilă ce trebuie luată în calcul și asupra căreia trebuie să ne informăm.

Datorită faptului că ne despart mai puțin de 1000 de kilometri, amenințarea este iminentă. În aceste condiții, trebuie să știm ce putem face în caz de război și care sunt regulile de supraviețuire în cazuri extreme.

În primul rând, dacă se ajunge la cel mai rău scenariu, în România, asigură-te că ai acces la adăpost, apă și hrană, exact în această ordine. Căutarea unui adăpost sigur este primul lucru de care trebuie să ții cont. În cazul izbucnirii conflictului militar, trebuie să cauți urgent un adăpost, situat departe de marile orașe. De asemnea, trebuie să te asiguri că atunci când pleci, ai luat cu tine actele de identitate și suficiente provizii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Al Treilea Război Mondial este o noțiune care desemnează un eventual război global. Savanți ca Albert Einstein, considerat drept unul dintre proiectanții teoriei relativității și al echivalenței masă-energie, considera că al Treilea Război Mondial va fi un conflict ce va depăși toate războaiele la un loc cu impactul său distructiv, după dezvoltarea armelor nucleare de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Armele nucleare au capacitatea de a devasta Pământul, riscul unui război atomic fiind prăbușirea civilizației umane și chiar dispariția vieții.  

Să revenim, în cazul unui conflict armat și, în special, al unui bombardament, trebuie să găsești un loc sigur, unde să te poți adăposti. Fie adăposturile create special în acest cop, fie o casă cu subsol rezistent, fie locuri îndepărtate de marile orașe, mai exact în zonele rurale (la țară). Dacă nu ai o casă la țară, unde să te poți adăposti, este bine să te informezi din timp cu privire la adăposturile antiatomice din orașul tău.

În Craiova sunt 195 de posturi. În Podari sunt 3 posturi, un post în Segarcea și unul în Dăbuleni. Lista completă a adăposturilor din Dolj și datele de localizare, potrivit IGSU, poate fi consultată AICI.

Este foarte important să îți faci provizii de apă potabilă. Acestea te vor ajuta să supraviețuiești în cele mai dificile condiții. Nu uita că apă este mai importantă decât mâncarea, în acest caz. Fără apă, un om poate supraviețui 3 zile, în schimb, fără mâncare, se poate supraviețui și 40 de zile.

O consecință deloc de neglijat a războiului este lipsa accesului la alimente și alte produse necesare traiului de zi cu zi. Așadar, fă-ți resurse de produse neperisabile. Asta înseamnă conserve, biscuiți sărați (care să înlocuiască pâinea) și orice produse care nu necesită gătire și rezistă mult în timp.

Este bine să îți faci rezerve suficiente de făină, ulei, mălai, zahăr, sare, orez și alte cereale, pe care să le poți prepară în cazul în care nu vei mai avea acces la alte alimente. În cazul în care rămâi fără gaze, ar fi bine să ai o butelie.

Unde te poți adăposti în siguranță

Metroul poate fi o alternativă sigură de adăpostire în cazul unei explozii nucleare. De asemenea, dacă ești în interiorul unei locuințe sau al unei clădiri de birouri, stai într-o zona sigură, departe de ferestre.

Dacă atacul este anunțat, este important să te adăpostești cât mai repede posibil sub pământ și să rămâi acolo până când este sigur să te reîntorci la suprafață. De aceea este important să ai la ține un radio portabil.

O altă variantă ar fi să cauți orice clădire, de preferință construită din cărămidă sau beton, și intră în aceasta pentru a evita orice material radioactiv de afară. Galeriile subterane ale metroului sunt o soluție în acest caz. Este indicat să stai cât mai mult ascuns în subteran pentru a nu intră în contact cu materialul radioactiv de afară. Este important să rămâi în subteran sau în clădirea în care ești adăpostit pentru el puțin 24 de ore.

Pregătește o trusă de prim-ajutor și una de urgență

Este foarte important ca, în momentul în care începe un război, să ai totul pregătit și să nu stai să faci bagaje. În acest moment, fiecare secundă contează, așadar pregătește-te din timp.

Vei avea nevoie de un rucsac încăpător, pentru fiecare membru al familiei. În acestea trebuie să adaugi toate cele necesare supraviețuirii: apă, mâncare, medicamente, trusa de prim-ajutor, produse de igienă etc.

Ce trebuie să conțină trusa de urgență:

  • Filtre de apă
  • Conserve
  • Batoane proteice
  • Un briceag multifuncțional, de calitate
  • Apă potabilă
  • Vitamine (mai ales dacă ai copii, dar ideal este să le ai pentru toată familia, deoarece alimentele proaspete vor lipsi pentru o perioada lungă din meniul zilnic)
  • Produse de îngrijire (dezinfectant de mâini, șervețele umede, scutece pentru copii)
  • Lanternă și baterii + baterii de rezervă (ai grijă însă să nu lași bateriile în lanternă, pentru a evita scurgeri ce pot duce la deteriorarea lanternei. Nu vrei să rămâi fără lumina în cel mai critic moment)
  • Lapte praf, pentru copii mai mari. Este util și pentru adulți, deoarece este o sursă de calciu, vitamine și proteine
  • Trusa medicală (această trebuie să cuprindă: alcool medicinal, iod, bandaje, plasturi, termometru, analgezice, antitermice).
  • Medicamente (pentru cel puțin 15 zile) pentru cei care sunt sub tratament.
  • Brichetă și/sau chibrituri clasice
  • paturi
  • Radio portabil
  • Cel puțin trei seturi de baterii pentru lanternă, radio și alte resurse pe care le iei cu ține
  • Masca de gaze
  • Pahare, farfurii și tacâmuri de unică folosință.

Cum te poți feri de exploziile nucleare

Nu trebuie să privești, sub nicio formă, către vreo explozie. Lumina puternică produsă de o explozie poate duce la orbire. În cazul în care, explozia nucleară te surprinde afară, întinde-te imediat la pământ și acoperă-ți capul cu mâinile. Dacă explozia are loc la distanță, poate dura până la 30 de secunde, sau mai mult, până când suflul acesteia te va lovi.

Dacă suflul te-a surprins afară, dezbracă-te cât mai repede posibil de haine și spală-te pentru a elimina materialul radioactiv care s-ar fi putut depune pe corp. Fă un duș cu multă apă și săpun pentru a ajută la eliminarea contaminării radioactive, dacă ai posibilitatea. Ai grijă însă să nu te freci și să nu îți zgârii pielea afectată, scrie StirileKanalD.ro.

Politica