miercuri, mai 22, 2024
spot_img

Ultima ora

spot_img

Sport

spot_img

Vâlcea. Așezare romană, descoperită la limita Râmnicului cu Mihăești

O aşezare romană a fost descoperită de către arheologi în judeţul Vâlcea, săpăturile scoţând la lumină fragmente ceramice şi dovezi ale construcţiilor temporare din lemn, care erau folosite de către soldaţi ca puncte de supraveghere.

Potrivit directorului Muzeului judeţean Vâlcea, Claudiu Tulugea, a fost găsită o veche aşezare a trupelor auxiliare ale Imperiului Roman, aşa numitele cohorte.

”Sunt descoperite la ora actuală 16 complexe, gropi menajere, locuinţe… Cert este că aşezarea a dăinuit undeva între anii 102 şi 105, pentru că aici era un punct strategic care făcea legătura cu depresiunea Horezu. După anul 105 începe al doilea război daco-roman şi toată aşezarea este cucerită şi romanii se retrag din zona aceasta”, a explicat Tulugea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

CJ Vâlcea a publicat, pe pagina de Facebook a instituției, un material video în care este prezentată descoperirea muzeografilor.

“Săpăturile pe care colegii de la Muzeul de Istorie le fac în aceste zile, într-o zonă de pe teritoriul Municipiului Râmnicu Vâlcea, la limita cu localitatea Mihăești, au scos la lumină o aşezare romană”, a spus președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu.

Dovezile arheologice atestă faptul că, după primul război daco-roman (101-102), Oltenia a rămas sub stăpânire romană și că soldații romani au conviețuit alături de geto-daci.

”Așezarea de aici era legată de centrul de putere de la Buridava romană și reconfirmă faptul că în Vâlcea, cel mai frumos județ din România, există urme ale civilizației romane”, a mai spus președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu.

Foto: captură video

spot_img
spot_img
spot_img

Politica