joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

O femeie infectată cu HIV s-ar fi vindecat prin transplant de celule stem

O echipă de cercetători americani au transmis că este posibil să fi vindecat o femeie de HIV, prin transplant de celule stem, în premieră mondială. Pacienta se alătură, astfel, celor trei bărbați, pe care oamenii de știință susțin că au reușit să îi vindece de HIV, scrie NBC News, citat de observatornews.ro.

Carl Dieffenbach, directorul Diviziei SIDA din cadrul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, una dintre multiplele divizii ale Institutului Național de Sănătate care finanțează rețeaua de cercetare din spatele noului studiu de caz, a declarat pentru NBC News că aceste cazuri oferă speranță pentru comunitatea medicală și pentru pacienți. 

Pacienta este o femeie de vârstă mijlocie, care a fost supusă unei proceduri de transplant „cordon haplo” în urmă cu patru ani, fără a mai fi necesar să ia tratamentul anti-HIV. Cercetătorii au stabilit că, după această perioadă, femeia a rămas „asimptomatică și sănătoasă”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Această metodă de transplant este menită să înlocuiască sistemul imunitar al unei persoane bolnave cu cel al alteia, tratându-i cancerul în timp ce este atacat și virusul imunodeficienței umane. În primul rând, medicii trebuie să distrugă sistemul imunitar al pacientului, prin chimioterapie și uneori cu iradiere. Acest tratament ar distruge și infecția cu HIV.  Apoi, cu condiția ca celulele stem rezistente la HIV transplantate să se grefeze corect, noile copii virale, care ar putea apărea din celulele infectate rămase, nu vor putea infecta alte celule ale sistemului imunitar.

Experții subliniază că nu este etic să încerci un tratament HIV printr-un transplant de celule stem – o procedură toxică, uneori fatală – la pacienții care nu au un tip de cancer potențial fatal sau o altă afecțiune care îi face deja candidați pentru un tratament atât de riscant.

Foto: Antena3

Politica