sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Fără Zoo în Parcul „Romanescu”? Mii de semnături adunate pentru desființare

Grădina zoologică din parcul Nicolae Romanescu, cu o istorie de peste 100 de ani, riscă să fie închisă după ce oamenii au devenit îngrijorați cu privire la modul cum sunt întreținute animalele. Acestea apar în mai multe fotografii extrem de slăbite.

Până la momentul acesta s-au strâns peste 3.100 de semnături. VEZI AICI PETIȚIA „Doresc desființarea gradinei zoologice din parcul Nicolae Romanescu. Fiindcă animalele acelea trăiesc în condiții mizere, sunt subnutrite, spatiile sunt foarte mici, vara situația fiind și mai gravă. Acele animale au nevoi speciale, trebuie să aibă spatiu, țarcurile amenajate în așa fel încât să reproducă habitaclul real, să aibă copaci, fauna, vegetație, apă și multe alte necesități, care lipsesc complet de aici. Împreună putem scăpa aceste animale de chinul prin care trec zi de zi”, a scris Cosmin Trică, inițiatorul campaniei care vrea să desființeze gradina zoologică din Craiova.

Parcul Nicolae Romanescu din Craiova este cel mai mare și mai cunoscut parc al orașului. La inițiativa lui Nicolae P. Romanescu, primarul din Bănie de la acea vreme, parcul a fost proiectat de arhitectul francez Édouard Redont. Construcția a început în 1901 și a fost finalizată în 1903.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Este considerat cel mai mare parc natural din estul Europei și este dotat cu una dintre cele mai vechi grădini zoologice din țară, inaugurată în anul 1906. Aceasta a găzduit, de-a lungul timpului, o mulțime de animale exotice precum: jaguarul, tigrul, ursul, leul, lupul, lama, capra, cerbul, muflonul, maimuța capucin brun, iepurele de casă, porcușorul de Guineea, porcul mistreț, porcul pitic vietnamez, nutria, struțul african și emu, etc.

La început a fost doar un punct zoologic cu câteva animale din fauna locală: vulpi, bursuci, căprioare. În jurul Casei Pădurarului se găseau doar câteva țarcuri cu animale, iar pe marginea aleii principale de lângă lac erau alte câteva cuști care găzduiau vulpi, bursuci. În anii ’60 grădina zoologică a fost populată cu lei, maimuțe și struți, pentru ca, după 1989, să fie aduse lame, jaguari, struți africani, potrivit RAADPLF Craiova.

Conform unui inventar de specii și exemplare prezent pe site-ul RAADPLF Craiova, în prezent, la Grădina Zoologică sunt 39 de specii reprezentând 244 de exemplare de păsări și animale, printre care lei, tigri, lame, maimuțe. Numărul de 244 de animale și păsări este împărțit astfel: 36 de exemplare de omnivore, 19 exemplare de carnivore, 61 de exemplare de erbivore și 128 de exemplare de păsări.

Grădina zoologică din Craiova suferă la capitolul viitoare investiții. Ultima modernizare majoră a fost făcută în anul 2015. Atunci spațiile au fost reamenajate, recalculate în funcție de numărul de exemplare și raportate la suprafețele care le sunt destinate, atât interioare, unde acestea mănâncă, se hidratează și dorm, dar și în exterior, unde sunt expuse publicului, toate fiind conforme cu normele europene.

Am solicitat un punct de vedere și reprezentatilor RAADPFL, regia care are parcul în administrare. Pana la închiderea ediției nu au răspuns. Vom reveni cu precizările acestora!

Politica