vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Protest împotriva poluării de la CET 2. „Să-i pună capac, cum ne-a pus și ea nouă”

Peste 50 de craioveni au protestat sâmbătă la prânz împotriva poluării cauzate de CET 2. Adunați în fața companiei de la ora 12, protestatarii, unii dintre ei însoțiți inclusiv de copii, și-au strigat nemulțumirile vechi de ani de zile, nemulțumiri cărora norul de cenușă care a acoperit Craiova zilele trecute le-a pus capac. Unii susțin că ar trebui să i se pună „capac” inclusiv termocentralei.

Încă de la primele ore ale prânzului, craiovenii activiști sau nemulțumiți de poluarea cauzată de termocentrala din Bariera Vâlcii s-au adunat la porțile companiei însoțiți de pancarte dar și de pungi cu cenușă adunată de pe mașinile personale, sau din curți.


„Locuiesc aici de peste 30 de ani și credeți-mă, ne-a ajuns. Ne-a intrat în ochi praful ăsta de la termocentrală, de abia mai vedem. Geamurile trebuiesc spălate zilnic, pomii fructiferi din curte abia dacă mai au rod. Am adus special cu mine o pungă cu cenușă, adunată din curte. De ani de zile mergem la autorități, facem petiții, plângeri și nu se rezolvă nimic. Să o închidă dacă nu sunt în stare să o facă să funcționeze la standarde corecte. Să pună capac pe coșurile de decantare și la revedere”, a spus un craiovean din Bariera Vâlcii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Oamenii susțin că motivele pentru care termocentrala este un focar de poluare, sunt diverse. De la coșurile de decantare, la groapa de depozitare a cenușei și alte diverse cauze. Unii dintre locuitorii din zonă spun că ei s-au învățat cu situația dar le este teamă pentru copii, pe care au început să nu-i mai lase nici să stea pe afară.

„Fetița mea are 6 ani și s-ar juca și ea ca orice copil pe la poartă. Știți cum se întoarce de la joacă? Neagră pe mâni, pe picioare, plină de cenușă. Și ea și bicicleta și jucăriile. Să o țin în curte? Acolo e la fel. Acea groapă de cenușă probabil că nu mai este acoperită, pentru că atunci când bate vântul mai tare, se ridică mereu”, a declarat o altă locuitoare din zona termocentralei.


Deși locuitorii din zonă au fost cei mai prezenți și vocali pe parcursul protestului, craiovenii s-au adunat din toate colțurile orașului pentru a manifesta. Și nu doar craioveni sunt afectați de poluarea cauzată de CET 2, locuitorii comunelor învecinate având de asemenea de suferit, după cum spune primarul comunei Mischi, Gheorghe Popa, prezent la protest.

„Locuitorii din Mischii sunt la fel de afectați, în special de groapa de cenușă, de casetele de cenușă care nu mai sunt folosite și nu înțeleg de ce nu se umectează atunci când sunt acele avertizări de cod galben, de vânt. Apreciez inițiativa domnului Buzatu, de a organiza această întâlnire, pentru că eu, fiind singur, nu pot rezolva nimic. Am adrese făcute către toate forurile: ­­Ministerul Mediului, Sănătății, Garda de Mediu, Avocatul Poporului, ultimele două fiind și cele care au răspuns. Cea mai afectată zonă de groapa de cenușă, când bate vântul, este chiar comuna Mischii”, a declarat edilul comunei, Gheorghe Popa.
Reprezentantul protestatarilor, Horațiu Buzatu, a spus că a fost creată o petiție prin care se solicită remedierea problemelor care duc la aceste situații, petiția fiind prezentată inclusiv directorului CET 2. Printre cele solicitate de petiția în cauză s-a regăsit și construcția unei centrale pe gaz.
„Am creat o petiție care solicită rezolvarea problemelor legate de poluarea de la CET 2. I-am prezentat și domnului director această petiție, a lecturat-o, a fost întru totul de acord cu conținutul ei. Sunt unele probleme pe termen scurt, care țin de întreținere și de mentenanță, sunt și alte probleme pe termen lung, care înseamnă construcția unei centrale pe gaz. Domnul director și-a manifestat sprijinul. Datoria noastră este de a strânge semnături pe petiție”, a spus reprezentantul manifestanților, Horațiu Buzatu.

Societatea a fost amendată recent de comisarii Gărzii de Mediu Dolj cu 100 mii lei, după ce au făcut verificări și au constatat că blocurile energetice 1 şi 2, construcţii tip deschis, prezintă pori/fisuri la sistemul de etanşare al cazanelor şi a canalelor de gaze de ardere. Garda de Mediu a dispus și măsuri de remediere a deficiențelor. Nu s-a schimbat nimic, astfel că și în ziua protestului, în zonă, era plin de cenușă.

Politica