joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mehedinți. SPAET Severin are de achitat facturi la curent electric de 4 ori mai mari

Prețul crescut anapoda la energia electrică pune în dificultate și administrația locală din Severin. Concret, factura la energie electrică, pentru luna decembrie 2022, este de 4 ori mai ridicată decât în perioada similară a anului 2021, la Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică din cadrul primăriei Drobeta Turnu Severin.
„În decembrie 2021, factura a fost de un milion o mie trei sute lei, iar în aceeași perioadă a anului 2022, factura a fost de patru milioane o sută de lei. Vedem o sumă de 4 ori mai mare. Ne descurcăm foarte greu, pentru că noi cumpărăm energie direct de pe piața de energie, facem plată zilnică, iar la sfârșitul lunii, vine regularizarea certificatelor verzi. Încasările sunt mici. Am făcut nenumărate solicitări către populație pentru a conștientiza necesitatea plății facturilor la energia termică furnizată. Așteptăm să vedem dacă va crește numărul celor care plătesc”, a declarat Ilie Alecu, directorul Serviciului Public de Alimentare cu Energie Termică Drobeta Turnu Severin. 
„Din păcate, avem, în continuare, probleme cu asigurarea agentului termic. Chiar dacă am primit niște bani de la Guvern, care ne ajută să asigurăm agentul termic în oraș, tot nu reușim să terminăm în picioare acest sezon, din cauza scumpirilor tuturor componentelor pentru asigurarea agentului termic. Am mărit și prețul la populație, față de anul trecut, însă nu putem da toată suma pe populație. Facem eforturi și noi, ca primărie. Mă îngrijorează faptul că din ce în ce în ce mai mulți oameni nu reușesc să își plătească facturile, nu neapărat din cauza prețului la energia termică, ci din cauza faptului că au fost copleșiți de celelalte utilități, în principal curentul electric. Oamenii sunt obișnuiți să cam lase facturile la energie termică la final, după ce au achitat alte dări”, a spus primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu.
Pentru a face față situației, asociațiile de proprietari sunt așteptate să achite datoriile către SPAET (Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică). Până în acest moment, gradul de încasare este, pentru luna noiembrie a anului 2021, de 82,4%, în timp ce pentru luna decembrie, s-a încasat doar 63,32% din sumele datorate. Suma restantă a populației către SPAET se ridică la peste 8 milioane lei.

Politica