vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vasile Dîncu: Nu s-a discutat despre activarea rezerviștilor. Nu suntem în această situație

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a spus miercuri, înainte de ședința CSAT programată pentru ora 13.00, că nu se pune problema ca România să trimită soldați sau echipamente în Ucraina și a subliniat că nu s-a discutat despre activarea rezerviștilor: „Nu se pune problema a trimite soldați sau echipamente în Ucraina. Dacă vă uitați în regulile NATO, nici NATO nu poate face asta. Dislocarea trupelor se poate face doar dacă este amenințată o țară membră a NATO. În cazul Ucrainei nu e vorba de asta.

Nu s-a discutat despre activarea rezerviștilor. Nu suntem în această situație.”

El a precizat că în fiecare an, prin rotație, se face o verificare, un inventar al rezerviștilor și al stării lor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Întrebat dacă România ar susține eventuale sancțiuni contra Rusiei, Vasile Dâncu a răspuns: „România face parte din NATO și își asumă obligațiile și proiectele comune. Dacă se va decide asta, și România va decide, dar pentru asta, procesul e unul colectiv, toate țările sunt consultate și se studiază exact situația concretă. România va avea ceva de spus și acolo”.

În legătură cu un posibil val de migranți dinspre Ucraina, Vasile Dîncu a spus că există scenarii care vor fi discutate în ședința CSAT. „Nu avem date în acest moment că va exista un flux masiv de migranți, dar suntem pregătiți la MApN, dar și în colaborare cu alte formațiuni”, a adăugat acesta, potrivit digi24.ro

Totodată, întrebat care este cea mai mare amenințare pentru români – pandemia, războiul sau facturile uriașe la energie, ministrul Apărării a răspuns: „Fiecare din aceste zone are gradul ei de periculozitate. Pentru populație în acest moment cea mai mare amenințare sunt facturile la energie”.

„Am vorbit despre amenințarea pentru populație, nu despre amenințările la adresa României. Populația e afectată mai mult de facturi în acest moment față de situația internațională”, a precizat ulterior Dîncu.

Președintele Klaus Iohannis a convocat CSAT pentru situația de securitate din zona flancului estic al NATO. Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării va avea loc miercuri, de la ora 13.00. la Palatul Cotroceni.

Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la:

  • Situația de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre și pe Flancul Estic al NATO;
  • Măsuri privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate și creșterea rezilienței.

Politica