Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Semnal de alarmă de la Consiliul Concurenței! Unii români confundă medicamentele cu suplimentele alimentare

Publicat

pe

Unii români confundă medicamentele cu suplimentele alimentare și consumă din ambele în exces și fără să consulte medici. În multe cazuri, oamenii decid să cumpere tratamente după ce citesc pe site-urile care vând suplimente mărturiile altor clienți.

Potrivit medicilor, medicamente și suplimentele alimentare sunt diferențiate în primul rând prin procesul de verificare și autorizare.

”Medicamentul este cel aprobat de Ministerul Sănătății ca să iasă pe piață. De la descoperirea unei substanțe care se crede că ar avea un efect până la transformarea ei în medicație de obicei se fac multe studii clinice care durează 3-5 ani”, spune Vasile Rizea, președintele Colegiului Farmaciștilor Constanța.

”Dacă ne referim strict la categoria suplimentelor alimentare, acestea sunt autorizate în acest moment pe baza unui simplu dosar, a unor declarații, pe proprie răspundere de cele mai multe ori, de către o autoritate din cadrul Ministerului Agriculturii”, potrivit vicepreședintelui Colegiului Farmaciștilor din România, Răzvan Prisada.

În aceste condiții, medicii și farmaciștii avertizează că automedicația poate fi foarte periculoasă, iar această practică este tot mai răspândită la români.

Potrivit specialiștilor, tratamentele luate fără prescripție pot afecta grav unele organe, iar efectele adverse nu apar imediat, ci în timp.

”Din păcate nici noi nu știm mai nimic despre multe dintre ele, pentru că nu există un control real, autentic, al compozițiilor. Pot fi chiar periculoase, nu numai că nu sunt utile”, mai spune Răzvan Prisada, citat de digi24.ro

Specialiștii spun că și suplimentele alimentare trebuie luate la recomandarea medicilor, ca parte a unei scheme de tratament.

Consiliul Concurenței a propus introducerea unor elemente de diferențiere vizuală pentru suplimentele alimentare, pentru ca acestea să nu mai fie confundată cu medicamentele.

Continue Reading
Publicitate

© 2021. Toate drepturile rezervate.