vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Legea care permitea împușcarea urșilor și în afara localității, trimisă înapoi în Parlament

Președintele Klaus Iohannis a trimis, spre reexaminare, legea care aprobă metodele de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora. Președintele a declarat că ar putea exista abuzuri, în lipsa unei prevederi clare.

„Aplicarea legii în forma transmisă la promulgare poate genera riscul apariției unor abuzuri”, a scris Administrația Prezidențială.

Potrivit președintelui, ” a fost exinstă aria de aplicare a măsurilor de intervenție, iar urșii pot fi împușcați și în afara localităților.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Asta s-a făcut prin simpla eliminare a sintagmei „intravilan” din textul Ordonanței de Urgență. Altfel spus, pentru că legea nu precizează clar unde poate fi împușcat ursul în cazul unui atac, înseamnă că permite împușcarea lui oriunde – în interiorul localității sau în afara ei.

Administrația Prezidențială e de părere că extinderea ariei de intervenție are nevoie de proceduri mult mai clare, stabilite obiectiv, cu un anumit control și responsabilități bine trasate pentru autoritățile din domeniul mediului. Dar pentru că acestea lipsesc, legea, în această formă, lasă loc de abuzuri.

”În plus, considerăm că măsurile de intervenție imediată și pentru extravilanul localităților ar trebui reglementate astfel încât derularea acestora în mediul natural al exemplarelor de urs brun să fie una cu caracter de excepție, cu un regim juridic strict și care să se coreleze cu întreaga legislație în domeniu.”, mai scrie Administrația Prezidențială.

Potrivit Codului Penal, în stare de necesitate se află o persoane care săvârșește o anumită faptă pentru a salva de la un pericol iminent viața sa, ori a unei alte persoane, ori un bun important al său sau al altei persoane, „dacă urmările nu sunt mai grave decât cele care s-ar fi putut produce în cazul în care pericolul nu era înlăturat”.

După forma dorită de Parlament, în stare de necesitate s-ar afla doar persoanele aflate în exercitarea atribuțiilor de servicu sau în timpul unei partide de vânătoare, care recoltează ursul, explică Președinția, care atrage atenția că textul este neclar și imprecis.

„Revine Parlamentului sarcina de a găsi un just echilibru între protejarea dreptului la viață și integritate fizică a persoanelor, pe de-o parte, și prevenirea atacurilor săvârșite de către animale sălbatice ce aparțin unor specii protejate, pe de altă parte, prin soluții legislative care să asigure un climat de siguranță în comunitățile direct afectate, dar să contribuie și la protejarea acestor specii”, punctează Administrația Prezidențială.

În 15 decembrie, Camera Deputaților, for decizional, a adoptat proiectul de lege de aprobare a ordonanței de urgență pentru intervenția urșilor cu 232 de voturi „pentru” și 30 „împotrivă”. Proiectul de lege dorea să modifice OUG adoptată în vara anului trecut și care prevede intervenția asupra urșilor prin alungare, tranchilizare, relocare sau extragere – prin împușcare sau eutanasiere. Decizia dacă animalul este ucis sau nu este în mâinile echipei de intervenție, lucru contestat de mai multe ori de ONG-urile de mediu. Echipa este condusă de primar sau viceprimar și formată din jandarm, vânător și medic veterinar.

Pentru că legea adoptată de Parlament în decembrie nu a fost promulgată de președinte și s-a întors pe masa deputaților, rămâne în vigoare varianta ordonanței din iulie, scrie libertatea.ro

Potrivit acesteia, durata de intervenție la urs este de 24 de ore, iar norma prevede și indicații pentru evaluarea comportamentului la urs și gradul de risc pentru om în funcție de asta: când a fost observat în localitate, dacă a fugit când a fost alungat de oameni sau dacă a intrat într-o gospodărie. Intervenția trebuie făcută gradual, adică autoritățile vor încerca întâi să alunge ursul din comunitate, iar împușcarea lui rămâne ultima variantă.


Politica