Simptomatologia dată de varianta Omicron s-a mutat în zona capului

Date:

Nu se poate face diferența între varianta Delta și varianta Omicron numai după simptome, însă și în România, unde oficial sunt aproape 300 de cazuri depistate cu Omicron până acum, ca și în străinătate, infecțiile cu această tulpină indică o afectare mai degrabă a căilor respiratorii superioare, adică simptomatologia este undeva în zona capului – cu dureri de gât, dureri de cap, febră, frisoane.

„Această simptomatologie, la persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală, adică cele care au un nivel de protecție prin anticorpi, se remite după câteva zile. Simptomatologia aceasta nu este atât de alarmantă pentru persoanele protejate”, a explicat sâmbătă, la Digi24, dr. Beatrice Mahler.

„De ce face Omicron asta, de ce rămâne la nivelul căilor aeriene superioare? Se pare că mutațiile pe care le-a suferit virusul prin trecerea de la Delta la Omicron nu mai au capacitatea să recunoască țesutul pulmonar. Acest lucru este un fapt bun, dacă ne gândim la cazurile de Delta și cazurile extrem de severe pe care le-am avut în terapie intensivă”, spune Beatrice Mahler.

Pe de altă parte, spune medicul, virusul a căpătat o altă proprietate: se transmite mult mai repede, prin urmare ce avem de făcut este să ne protejăm de această rată de transmitere extrem de intensă. ”Însă din punct de vedere al mecanismului de infectare, al simptomatologiei potențiale pe care o poate produce Omicron, putem spune că este mult mai blând decât varianta Delta„, a menționat dr. Mahler.

Un simptom care ne spunea clar până acum că avem COVID era pierderea gustului și a mirosului.

Deși este un simptom specific infecției SARS-CoV-2, acum, la Omicron, apare mult mai rar.

”Pierderea gustului și mirosului rămâne un simptom caracteristic tulpinii-mamă, cea pe care am cunoscut-o inițial, însă simptomatologia diferă ușor de la un tip de tulpină la cealaltă, cea care suferă mutația, însă nu semnificativ”, a explicat dr. Beatrice Mahler.

Aceasta a mai spus că, în România, există o problemă legată de persoanele peste 65 de ani, care dezvoltă simptomatologie chiar și în cazul infecției cu Omicron, dacă nu sunt imunizate. În marea lor majoritate aceste persoane au o afecțiune cronică, explică medicul.

„Ce este mai trist și ce am constatat din experiența ca medic este că persoane vârstnice, chiar dacă au un tratament cronic, de exemplu medicație pentru hiptertensiune arterială, ele spun că sunt perfect sănătoase. În momentul în care începi să reiei anamneza constați că de fapt au o groază de medicamente, dar ei nu conștientizează starea de boală. Probabil că mesajele noastre nu sunt înțelese sau nu explicăm suficient de clar că orice persoană care ia un tratament cronic – asta însemnând că se întinde pe mai mulți ani – este un bolnav cronic și are un risc de infecție cu SARS-CoV-2. Aceste persoane trebuie să se vaccineze, au un risc de a ajunge în spital, în condițiile în care nu sunt protejate de un vaccin. Asta, chiar dacă se infectează cu varianta Omicron, considerată mai blândă. La cei vaccinați această tulpină dă forme ușoare de afectare, însă pentru cei nevaccinați riscul de a ajunge în terapie intensivă este mare”, a punctat dr. Mahler.

În acest moment în fața oricărui vaccin punem un semn de întrebare din punct de vedere al eficacității în fața Omicron. Cele moderne, cu tehnologie ARN mesager, par să fie mult mai eficiente și ar fi de preferat un astfel de vaccin. Studiile medicale care au apărut până în acest moment arată însă că și a doua doză de vaccin Johnson ridică nivelul de anticorpi la o valoare protectivă pentru a nu face o formă critică de boală.

Oricare tip de vaccin ar alege, însă, o persoană vaccinată este mult mai protejată decât una nevaccinată, spune dr. Beatrice Mahler. Medicul recomandă totodată și doza booster, pentru că ea asigură un titru de anticorpi ce poate să facă diferența între a contracta și a nu contracta infecția Omicron.

”Și la Omicron există o protecție importantă dacă ești vaccinat și, cumulat cu masca – chiar și chirurgicală -, poate să te ferească de o formă de boală care, chiar dacă nu te duce la spital, te ține o săptămână acasă cu o simptomatologie neplăcută”, a subliniat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București.

Share post:

ULTIMA ORĂ
Recente

Rolul iodurii de potasiu și cum poate fi obținută în cabinetele medicilor craioveni

Odată cu recomandările făcute de ministrul Rafila în privința...

A început reabilitarea termică din Craiova

A început reabilitarea termică a primelor 400 de apartamente...

Penitenciarul Craiova. Expoziție de obiecte artizanale și decorative

Șase femei private de libertate s-au implicat în confecționarea...