Revolta continuă, în Kazahstan! Oamenii nu au internet și stau la cozi interminabile

Când toată lumea credea că revolta din Kazahstan a fost înăbușită, situația era de fapt înșelătoare. Oamenii nu au în continuare acces la internet şi stau la cozi interminabile, iar miliardarii au pierdut sute de milioane de dolari.

„Oamenii stau la coadă la bănci ca să scoată bani, deoarece nu se mai poate plăti cu cardul aproape nicăieri”, o citează EFE pe Zara, care locuieşte în capitala Nur-Sultan.

Din cauza întreruperilor la reţeaua de internet şi a problemelor cu telefonia mobilă, kazahii nu pot comunica cu rudele din alte zone din ţară. „Fiica mea s-a dus la Almatî (capitala economică a ţării – n.r.) acum două zile, dar nu se poate întoarce. Se află la periferia oraşului cu bunicul ei, nu se mişcă de acolo. Nu putem face nimic”, mai spune Zara, potrivit g4media.ro.

Policlinica Buna Vestire Craiova

O altă locuitoare din Nur-Sultan, Svetlana, a scris pe Facebook că nu a reuşit să scoată bani de la ATM-urile din cartierul ei, pentru că sunt toate goale. „Şi la supermarketuri toate rafturile sunt goale. Nu mai e nici pâine, nici lapte, nici cartofi. Până şi băuturile alcoolice s-au terminat, mai există doar bere fără alcool”, a comentat ea.

Nici hârtia igienică nu este de găsit, lucru care s-a mai întâmplat la începutul pandemiei. „Din câte am înţeles, transportul de mărfuri nu funcţionează şi nici nu se ştie când va fi reluat”, a mai scris Svetlana.

Averea a patru miliardari din Kazahstan a scăzut cu 3 miliarde de dolari după izbucnirea protestelor și a tulburărilor din țară, a calculat publicația Forbes, ediția din Rusia. Astfel, capitalul estimat al miliardarului Vyacheslav Kim a scăzut cu 1,4 miliarde de dolari față de 4 ianuarie, de la 5,7 miliarde de dolari, la 4,2 miliarde de dolari, scrie Forbes.

Kim este președintele consiliului de administrație al companiei kazahe de plăți Kaspi.kz. Acțiunile sale au scăzut cu 30% în doar două zile, de la 188 de dolari, pe 4 ianuarie, la 87 de dolari pe 6 ianuarie. Până la sfârșitul săptămânii de tranzacționare, averea lui Kim a câștigat puțin din pierderi și se ridicase la 4,4 miliarde de dolari, conform datelor ratingului Forbes Real-Time.

Averea directorului general al Kaspi.kz, miliardarul din Georgia Mikhail Lomtadze, care locuiește în Kazahstan, a fost și ea redusă cu același 1,4 miliarde de dolari, notează Forbes.

Averea lui a scăzut de la 5,2 miliarde de dolari, la 3,8 miliarde de dolari. Până la sfârșitul săptămânii, și capitalul lui Lomtadze a crescut ușor, la 4,1 miliarde de dolari.

Averea fiicei mijlocii a fostului președinte al Kazahstanului Nursultan Nazarbayev, Dinara Kulibayeva, și a soțului ei, Timur Kulibayev, a scăzut cu 200 de milioane de dolari, în comparație cu 4 ianuarie. S-a înregistrat o scădere de 3,1 miliarde de dolari pentru fiecare dintre soți. Dinara și Timur Kulibayev controlează cea mai mare bancă din Kazahstan în ceea ce privește activele – Halyk Bank.

Valoarea acțiunilor băncii pe fondul protestelor a scăzut cu 25% în perioada 4-6 ianuarie, iar până la sfârșitul săptămânii de tranzacționare, scăderea a fost de 16%, față de valoarea maximă din 2022.

Populare

Recomandări

USR și PMP negociază o alianță de dreapta ca alternativă la coaliția PSD-PNL

Liderii USR și PMP, Cătălin Drulă și Eugen Tomac,...

Tânăr dispărut, căutat de polițiști, dar și de pompieri și scafandri în zona Barajului Râureni

UPDATE, ora 17.10! Scafandrii sosiți la locul intervenției întrerup...

Donald Trump, vizat personal într-o nouă anchetă

Donald Trump este vizat personal în ancheta privind gestionarea...

Mediile elevilor vor putea fi încheiate cu doar două note

Ministrul Educației a semnat ordinul pentru scăderea numărului minim...