Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Două eclipse vor putea fi văzute din România, în 2022

Publicat

pe

Anul 2022 ne va aduce două eclipse vizibile din România, a anunțat Adrian Șonka, astronom la observatorul Amiral Vasile Urseanu.

Una dintre ele va fi vizibilă doar 20 de minute, pentru că apune Luna. Pe 16 mai o să avem o eclipsă de Lună.

Potrivit astronomului, va trebui să ne uităm dimineața la Lună, pe la ora 5:00, și vom constata că este foarte aproape de orizont, pentru că începe să apună, dar tot atunci va începe să intre în umbra Pământului. O să fie un fenomen spectaculos pentru că vom vedea și apusul Lunii eclipsate, și răsăritul Soarelui, a mai spus Adrian Șonka la Digi24.

Vom mai avea o eclipsă, de Soare, parțială, care va fi vizibilă și de la noi, pe 25 octombrie. Maximul o să fie pe la ora 13:40 și o să se vadă bine. Atunci o să fie mai bine să te afli în estul țării. Acolo, Soarele o să fie acoperit cam 45 la sută de către Lună, în timp ce în vestul țării o să fie cam 30 – 34 la sută acoperit. Dar este o eclipsă frumoasă de Soare, care o să se vadă, și pentru noi avantajul este că se vede parțială de oriunde de pe glob.

Mai avem ca fenomen spectaculos apropierea planetei Marte. Marte se apropie de Pământ în decembrie și o să ajungă pe la 80 de milioane de kilometri de noi. Tot atunci, în seara în care se vede cel mai bine din tot anul, Luna o să treacă peste Marte și o să o acopere. O să se vadă undeva pe la 7:00 dimineața o ocultație între Lună și Marte. „De-abia aștept, o să fie interesant”, mărturisește Adrian Șonka.

Mai avem și alte planete vizibile. De exemplu, în luna martie, dimineața, se vor vedea patru planete pe cer. Foarte ușor – te trezești și le vezi pe toate de la geam, înspre Răsărit: Mercur, Marte, Venus și Saturn.

Apoi, o să se întâlnească Marte cu Saturn, prin luna aprilie, o să fie una lângă alta, tot așa, dimineața. O să se întâlnească și Venus cu Jupiter, pe 1 mai.

Din luna iulie, tot anul, se vor vedea trei planete, toată noaptea: Saturn, Jupiter și Marte. Vor rămâne vizibile până la sfârșitul anului.

„Avem un an plin, mai sunt și misiuni spațiale, cerul este destul de ocupat”, a conchis Adrian Șonka.

Dintre cometele pe care le cunoaștem, niciuna nu o să dea vreun spectacol deosebit în anul 2022, în schimb, meteorii se vor vedea. Aceștia vin în fiecare an, sunt ca sărbătorile – în fiecare an, în aceeași zi, se produce un maxim de curent de meteori. Putem să începem să-i vedem încă din noaptea de 3 spre 4 ianuarieQuadrantidele, vreo 100 de stele căzătoare pe oră. Apoi avem Perseidele, între 11 și 13 august, avem și Geminidele în decembrie. Mai sunt și alți curenți de meteori, dar se văd mai puține stele căzătoare, spune Adrian Șonka.

Pe de altă parte, 2022 o să fie anul recuceririi Lunii, pentru că aproape toate statele care își permit vor lansa sonde înspre Lună. Americanii vor lansa sistemul lor Artemis până la Lună și înapoi, fără oameni la bord, vor testa să vadă dacă funcționează totul. India și China vor lansa la rândul lor sonde spre Lună și se pare că și Ucraina vrea să lanseze un satelit care să studieze Luna îndeaproape. „Practic, Luna va asaltată, nu știu cum o să se descurce”, glumește Adrian Șonka.

Marte o să fie și ea vizitată, o să se lanseze la sfârșitul anului o misiune spre Marte care va ajunge în 2023 și, de asemenea, vom ciocni și un satelit de un asteroid, misiunea DART va ajunge prin decembrie la ținta sa și va lovi satelitul unui asteroid, a reamintit astronomul.

Misiunea DART este prima dedicată încercării de a devia un asteroid de la traiectoria care ar putea duce la un impact cu Terra. DART se va ciocni în mod intenţionat de ţintă, care de această dată nu reprezintă nicio ameninţare pentru Pământ, pentru a-i schimba viteza şi traiectoria cu 1%.

Ţinta este un sistem de doi asteroizi aflaţi în apropierea Pământului. Cel mai mare se numeşte Didymos şi are diametrul de 780 de metri. În jurul lui orbitează Dimorphos, care are 160 de metri.

Oamenii de știință estimează că cel mai mare dintre asteroizi va fi lovit în momentul în care va fi cel mai aproape de Pământ, la aproximativ 10 milioane de km distanţă, undeva între 26 septembrie şi 1 octombrie 2022. Cu 10 zile înainte de coliziune, un mini-satelit se va desprinde de vehiculul spaţial şi va transmite imaginile înapoi de Pământ.

Oamenii de știință au identificat aproximativ 750.000 de asteroizi până acum, din fericire, mulți dintre ei rămân foarte departe de Pământ. NASA nu a identificat niciun asteroid care ar putea să se ciocnească cu planeta noastră în viitorul apropiat. Totuşi, cercetătorii estimează că doar 40% dintre obiectele mai mari de 140 de metri au fost descoperite până acum.

Continue Reading
Publicitate

© 2021. Toate drepturile rezervate.