joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Sfântul Ștefan, primul martir al Bisericii. Tradiții și obiceiuri

Sfântul Ștefan este prăznuit de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 27 decembrie. Conform Noului Testament, Ștefan se trăgea din Ierusalim și avea origini iudaice. De asemenea, Sfântul Ștefan este recunoscut că fiind primul martir creștin care a fost condamnat de către autoritățile Iudaice. Iisus Hristos l-a luat sub aripa sa, să îl urmeze pretutindeni și să ia parte la faptele și minunile sale.

Au fost şapte apostoli, primul dintre ei fiind Ştefan. Alături de ceilalţi şase – Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmenă şi Nicolae -, a predicat cuvântul Evangheliei, a botezat şi a ținut slujbe. Rolul apostolilor era foarte important şi a dus, în timp, la o Biserică puternică, în care oamenii veneau să-şi caute alinarea sufletească.

Sfântul Ștefan a fost primul mucenic care a fost ucis pentru credință. Acesta a fost omorât cu pietre de farisei, iar înainte să moară Sfântul Ștefan a dat dovadă de iertare și a rostit rugăciunea: „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Numele este de origine grecească – Stephanos – și înseamnă „coroană”, „ghirlandă”, „cunună”, scrie libertatea.ro

În a treia zi de Crăciun, îi serbăm pe toți cei care poartă numele de Ștefan. Potrivit datelor de la Ministerul Afacerilor Interne, numele Sfântului Ştefan era purtat de aproximativ 422.000 de români, dintre care 305.000 sunt bărbaţi și 117.000, femei.

Dintre bărbaţi, 273.000 poartă numele Ştefan, 18.000 se numesc Istvan şi 8.700 au fost botezaţi Fănel. De asemenea, 3.300 dintre bărbaţi se numesc Ştefănel, 1.000 care au numele Ștefănuț şi pe 580 îi cheamă Fane. Dintre femeile sărbătorite, 80.464 se numesc Ştefania, 22.630 sunt Ştefana şi 9.193 Fănica.

Tradiții și superstiții 

  • În această zi, se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice, iar pachetele cu mâncare se împart şi persoanelor tinere care poartă numele mucenicului Ştefan.
  • Tradiția spune că de Sfântul Ștefan certurile nu-și au locul, iar persoanele certate sunt sfătuite să se împace, în semn de prețuire față de cel care i-a iertat pe fariseii care i-au luat viața.
  • Creştinii care se confruntă cu probleme de sănătate sau se judecă de mult timp cu persoane orgolioase este bine să aducă în casa lor o icoană cu Sfântul Ştefan, sfinţită în această zi.
  • Pentru sporul casei şi pentru sănătatea rudelor cu probleme mari de sănătate, trebuie să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Ştefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt bine-venite în această zi.
  • În unele zone din Muntenia se prepară Pâinicile lui Ştefan. Dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, uns cu miere, se fac pâinici în forme rotunde. Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan, se sfinţesc la biserică în ziua praznicului şi se împart copiilor săraci.



Politica