sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Eurodeputații PPE cer Comisiei simplificarea viitoarei piețe a hidrogenului

Eurodeputații PPE din comisiile de transport (TRAN) și energie (ITRE) i-au trimis o scrisoare oficială președintei CE, Ursula von der Leyen, prin care îi atrag atenția că legislația propusă privind stabilirea regulilor pentru producerea hidrogenului regenerabil din energie electrică va complica inutil tranziția energetică europeană.

„Actualul proiect privează o piață tânără, precum este cea a hidrogenului, exact de flexibilitatea de care are nevoie pentru a reuși. Electricitatea regenerabilă trebuie produsă acolo unde are sens din punct de vedere economic. Același lucru este valabil și pentru construcția de electrolizoare și fabrici. Ar trebui să ne ghidăm pragmatic și nu în funcție de nevoia de a reglementa excesiv, totul „verde”, încă din start. Suntem pe deplin de acord cu necesitatea producției mai mari de energie electrică regenerabilă și a construirii de noi instalații. Cu toate acestea, pentru începutul erei hidrogenului avem nevoie în primul rând de hidrogen. Pentru a asigura disponibilitatea sa fiabilă în următorii ani și pentru a face fezabilă conversia unităților de producție, avem nevoie și de hidrogen mai puțin „verde”, pentru început”, explică semnatarii scrisorii.

Proiectul în discuție este un act delegat complementar al CE, referitor la Directiva privind stabilirea regulilor adecvate pentru producerea hidrogenului regenerabil din energie electrică. În opinia eurodeputaților PPE, acest act delegat, în versiunea sa actuală, impune criterii atât de restrictive încât accelerarea pieței hidrogenului european nu poate reuși.
Pornind de la actuala formă a propunerii Comisiei, membrii PPE din comisiile de transport și energie propun principalele direcții de modificare a reglementărilor privind piața hidrogenului:
„Într-o fază de accelerare, toate formele de electricitate ar trebui să fie acceptate. În plus, în ceea ce privește obiectivele foarte ambițioase privind hidrogenul din surse regenerabile pentru industria europeană, trebuie să creăm o piață transfrontalieră eficientă a hidrogenului lichid. Prin urmare, ar trebui să fie posibilă tranzacționarea separată a transportului de energie și a certificatului, pentru că pornim de la o realitate în care locațiile cu potențial puternic de energie regenerabilă și centrele de cerere sunt distribuite inegal în UE. Din cauza decalajului de dezvoltare a infrastructurii necesare, în special a rețelelor de electricitate și hidrogen, ar trebui aplicată o decuplare a furnizării de energie electrică regenerabilă și gaze neutre climatic de recunoașterea acestora pe baza țintelor de mediu, precum și o decuplare cu certificarea acestora”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Eurodeputatul Marian Marinescu, coordonator al PPE pentru politica de transport și semnatar al scrisorii către CE consideră că: „Tranziția către neutralitatea climatică trebuie abordată în mod realist și responsabil. Sperăm ca observațiile și propunerile noastre să fie atent analizate de către Comisie, pentru că în lipsa unei reale și atent planificate tranziții energetice, economia europeană riscă să întâmpine mari turbulențe”.

PPE este cel mai mare și mai vechi grup politic din Parlamentul European, având rădăcini care pornesc de la părinții fondatori ai Uniunii Europene. Grup politic de centru-dreapta, PPE este devotat creării unei Europe mai puternice, construită pe baza nevoilor cetățenilor săi.

Politica