joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Inflația a ajuns la 7,8% în noiembrie. Produsele care s-au scumpit cel mai mult

Prețurile au fost în noiembrie cu 7,8% mai mari față de aceeași lună a anului trecut, arată Institutul Național de Statistică. Inflația a scăzut ușor față de luna trecută, lucru anticipat de analiștii economici în condițiile în care de la 1 noiembrie a intrat în vigoare schema de compensare și de plafonare a prețurilor din energie. Chiar și așa, românii plătesc mai mult pentru gaze și curent.

Potrivit datelor INS, cel mai mult în luna noiembrie au crescut prețurile produselor nealimentare, cu peste 10%, urmate de alimente, cu 6,10% și servicii cu peste 4%.

Tariful la gaze a crescut cel mai mult față de acceași lună a anului trecut, cu peste 49%. Mai mulți bani plătim acum față de anul trecut și pentru energia electrică și cea termică, cu 8, respectiv 10 %.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sursa citată mai arată că, toate alimentele sunt acum mai scumpe ca anul trecut. Topul scumpirilor este dominat de ulei, al cărui preț a crescut cu aproape 28%. Pentru kilogramul de cartofi am plătit în noiembrie cu 23% mai mult față aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce pâinea, făina și mălaiul s-au scumpit cu peste 9, respectiv 12%. Pentru multe dintre aceste alimente am plătit în noiembrie mai mult și dacă ne raportăm la luna octombrie.

Scumpiri s-au înregistrat şi în cazul carburanţilor şi ţigărilor. Experţii Băncii Naţionale se așteaptă ca rata inflației să coboare și în decembrie, până la 7,5%. Inflația își va relua trendul ascendent când expiră schema de sprijin pentru facturile la gaze și energie ale populației. BNR estimează că inflația va ajunge la 8,6% în aprilie, notează digi24.ro

Politica