joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Măsuri mai dure pentru firmele care încalcă repetat regulile anti-COVID. O lege în acest sens, trimisă deja spre promulgare

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre nevoia de sancțiuni mai dure în cazul firmelor care încalcă în mod frecvent măsurile anti-COVID, o variantă fiind închiderea activității. De aceeași părere este și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Declarațiile lor vin în contextul în care o lege care prevede astfel de măsuri a fost adoptată recent de Parlament, relatează Hotnews.ro.

Sunt vizate firmele care au fost sancționate pentru nerespectarea măsurilor și apoi au continuat să încalce legea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit textului adoptat, „În cazul repetării la acelaşi sediu principal sau secundar, într-un interval de 15 zile de la constatarea precedentă a contravenţiei de către conducătorul unui operator economic, pe lângă sancţiunea contravenţională principală, agentul constatator dispune şi sancţiunea contravenţională complementară a închiderii temporare, pe o durată de 15 zile, a sediului principal sau secundar în care operatorul economic desfăşoară activitatea fără respectarea condiţiilor stabilite”.

Rafila propune sancțiuni graduale pentru operatorii economici care nu respectă regulile, astfel încât afacerile să nu fie închise după prima abatere.

„Cadrul legal actual nu permite decât aplicarea unor amenzi, care pentru unii operatori economici sunt neimportante. Atunci, tipul acesta de sancțiuni, gradual, care implică responsabilitatea agentului economic sigur trebuie revăzut astfel încât să avem o măsură pentru că dacă fiecare vrea să-și țină afacerea deschisă trebuie să respecte aceste reguli. (…) Cadrul legal care determină agenții economici să respecte aceste reguli probabil trebuie revizuit”, a declarat ministrul sănătății în briefiengul de presă de la finalul ședinței de Guvern.

La rândul său, Raed Arafat a spus că astfel de măsuri trebuie să fie incluse într-o lege care să fie adoptată de Parlament pentru că o modificare legislativă de acest fel ”nu poate fi realizată nici la nivel de Hotărâre CNSU, nici la nivel de Hotărâre de Guvern”.

„A fost o tentativă în ultimele luni de a introduce unele măsuri mai stricte sau care să-i oprească pe cei care sunt tentați să nu respecte regulile (…), dar asta trebuie să fie doar la nivel de Parlament. (…) Așa că urmează să se discute și să se stabilească ce măsuri s-ar propune și să se meargă la nivelul Parlamentului pentru a găsi soluția optimă și să fie modificată cel mai probabil Legea 55 în acest sens”, a declarat Raed Arafat.

Agenții economici care nu respectă suspendare temporară a activităţii pot fi sancționați cu închiderea temporară pe o durată de 30 de zile, mai prevede legea adoptată de Parlament.


Politica