sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

A început goana după brazi. Cum alegi bradul corect

Odată cu apropierea sărbătorilor, în piețele și supermarket-urile craiovene și-au făcut apariția și brazii. De la molizi micuți și accesibili la preț și până la brazi de pus în curte, care ajung și la 1.000 de lei, comercianții sunt pregătiți de vânzare. Nu același lucru se poate spune despre cumpărători.

Cu bani mulți, sau puțini, majoritatea craiovenilor au început să se orienteze după brazii de Crăciun.
O parte dintre aceștia ajung să cumpere din supermarket-uri, după ce inspectează piețele, realizând că în multe cazuri, marile magazine au prețuri mai bune decât comercianții din piețe.
„Eu, sincer, vreau brad natural anul acesta. În ultimii ani am folosit un brad artificial, fiindu-mi mai ușor cu curățenia, dar parcă, mirosul de brad aduce o altă atmosferă Crăciunului. Lucrul pe care l-am observat, nefiind un cunoscător, e că de multe ori, în piețe brăduții sunt mai scumpi decât în supermarket. Așa că voi lua de acolo, mai ales că au oferte, dacă aduci pomul înapoi”, a spus un craiovean de 42 de ani.
Comercianții nu sunt de acord întru totul cu ideea cum că există brazi mai ieftini în supermarket. Aceștia spun și că cei din marile magazine sunt mult mai „săraci”, motiv pentru care dacă vrei un brad frumos, mai repede îl găsești în piață.
„Știu și eu că oamenii aleg de multe ori să ia din supermarket bradul, dar nu cred că e vorba de preț, că sunt la fel. Se duc la cumpărărturile de sărbători și dacă tot ai brazi acolo, cumperi. Nu știu foarte bine cum e cu tăierea brazilor și care sunt actualele legi, dar știu totodată că și noi îi luăm mai scump de la producători, motiv pentru care normal că îi vindem mai scump”, a declarat un comerciant din Piața Centrală.
Cei care vând brazii de Crăciun, spun că nu se ocupă doar cu asta, de multe ori fiind o afacere în plus. Dar nu întotdeauna una profitabilă, deseori fiind nevoiți, o dată cu apropierea Crăciunului să lase prețul foarte jos.
„Să știți că nu e mereu profitabil. E o cursă cumva contracronometru. Dacă nu dai brazii din timp și rămâi cu ei în apropierea Crăciunului, nu-i mai dai. Anul trecut am dat brăduții la subpreț, doar să scăpăm de ei. Profitul făcut nu a fost imens, normal”, a declarat un alt comerciant.

Cumpărătorii de Ajun

Policlinica Buna Vestire Craiova

Mulți clienți aleg să cumpere brazii din timp, fie că au familii cu copii care vor să se bucure din timp de spiritul Crăciunului, fie că vor personal să aibă casa festivă.
Unii comercianți spun că există foarte mulți cumpărători pe care-i numesc „cumpărătorii de Ajun”. Este vorba de cei care iau bradul fix pe 24, cu o zi înainte de finalizarea vânzărilor, când comercianții, de multe ori sunt nevoiți să-i dea să scape de ei, motiv pentru care prețul de cele mai multe ori scade pe măsură ce se apropie Crăciunul.
„Avem brazi de toate categoriile. De la cei simpli de apartament, la 75 80 de lei, până la brazi de curte imenși, care ajung și la 1.000 de lei bucata. Molizii, sunt și ei prezenți, la prețuri ceva mai mici. Noi îi luăm dintr-un magazin de bricolaj din oraș și nu avem un adaos imens. Avem mereu acte pe ei, deci totul este legal. Nu cred că își permite nimeni să nu aibă acte la câte controale se fac. Iar prețurile e normal să fie ceva mai mari la început, apoi pe măsură ce vine Crăciunul, să scadă, ușor ușor. Avem clienți pe care îi numim cumpărătorii de Ajun, care cumpără chiar în seara de ajun și îi și împodobesc, că așa e tradiția, spun ei. Atunci îi vindem mult mai ieftin, se pot și negocia.
Noi suntem în domeniu de vreo 10 ani și la început nu știam cum se mișcă lucrurile, profitul a început să vină mai târziu, dar acum suntem mulțumiți”, a spus un alt comerciant de brazi.

Craiovenii, cei care aleg brazii naturali, spun că au senzația că prețurile sunt din ce în ce mai mari, de la an la an și de multe ori brazii din ce în ce mai urâți. Fie că îi cumpără din supermarket, sau din piețe, aceștia au anumite criterii după care aleg.

„Vreau să achiziționez un brad natural dar sincer să fiu, sunt uimită de prețuri. Mi se pare uneori că de la an la an, prețurile sunt mai mari. Și nu doar asta, brazii sunt mai puțini bogați. Nu știu de unde îi iau, dacă nu mai au voie să taie ca anii trecuți, dar abia găsesc unul să îmi placă. Eu una obișnuiesc să mă uit atentă la unele lucruri. Să fie bogați, evident, mai ales la bază, acolo e important. Apoi, mă uit să aibă acele mari, știu din experiență că acelea cad mai greu și se face mai puțină mizerie. Alt criteriu este simetria. Sunt mulți brazi strâmbi și odată puși în suport, arată a bradul din Pisa..Vă spun, e o loterie să găsești bradul perfect la prețul bun”, a adăugat o craioveancă de 32 de ani.
Vis-a-vis de proveniența brazilor, se pare că pădurile administrate de Romsilva sunt în topul clasamentului.
Conform stirileprotv.ro, majoritatea provin din pădurile de stat, administrate de ROMSILVA și tot mai puține pepiniere private sau importurile cu vestiții brazi nordici, mai scumpi decât cei românești.

Românii care au investit în pepiniere au acum numai de câștigat. Vând brazi la ghiveci cu miile în această perioadă, dar sunt și oameni care preferă să își aleagă brazii direct din plantații. Și prețurile se pot negocia în funcție de mărime sau soi. Și direcțiile silvice de stat au scos brazi la vânzare însă numărul lor este extrem de mic, doar câteva mii în fiecare județ. Și cum tot românul își va dori un pom de Crăciun, în țară au intrat zeci de mii de brazi din import din țări precum Danemarca, Olanda, Germania sau Austria.

Politica