joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Reprezentanții HoReCa s-au întâlnit cu miniștrii la Craiova. Vasilescu: „Ne interesează turismul”

Federația Patronatelor din Industria Ospitalității a organizat un eveniment marți, la Craiova. La întâlnire au fost invitați Marius Budăi – Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Florin Spătaru – Ministrul Economiei, Levente Vass – Secretar de Stat în cadrul Ministerului Sănătății, George Borună – director general Direcția Generală Turism, Ministerul IMM-urilor și Turismului, dar și reprezentanți ai autorităților locale și ai industriei HoReCa, angrenați în domeniul ospitalității.

La întâlnire s-au discutat problemele industriei ospitalității. Miniștrilor prezenți le-au fost prezentate cerințele industriei HoReCa. A fost vorba despre: Renunțarea la închiderea restaurantelor la ora 21:00, pentru persoanele cu certificat verde și revenirea la un program normal de funcționare, dar și despre eliminarea restricției de funcționare la 50% din capacitatea restaurantelor și permiterea organizării de evenimente private pentru persoanele care dețin certificat verde. Totodată, HoReCa cere sprijin financiar pentru finalizarea măsurii 2, capital de lucru, demarată în decembrie 2020. Se așteaptă soluții pentru ca măsura să fie finalizată. A fost solicitate și compensații financiare pentru anul 2021, raportat la 2019. Printre altele, s-a cerut și modificarea codului muncii, pentru a se beneficia de flexibilitate atunci când este vorba despre angajarea de forță de muncă în industria ospitalității.

„Avem încredere în găsirea unui dialog real între antreprenori și noul cabinet, în prioritizarea relansării mediului de afaceri autohton, în găsirea de soluții pentru a trece peste această pandemie care a afectat în mod excepțional industria ospitalității și turismul românesc. Aș vrea în acest sens să-i mulțumesc doamnei primar Lia Olguța Vasilescu pentru sprijinul acordat organizării acestui eveniment, dar și miniștrilor care au răspuns pozitiv invitației noastre”, a menționat Corina Macri, președintele Federației.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ca măsuri rapide s-a solicitat anularea impozitului pe venit pentru anul 2021 pentru firmele afectate de restricțiile pandemiei. La fel și în cazul impozitelor și taxelor locale.
Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a fost prezentă la întâlnire și a spus clar că este interesată de dezvoltarea turismului în orașul pe care îl conduce.

„Pe noi ne interesează industria turismului, pentru că vrem să dezvoltăm orașul Craiova, inclusiv prin tot ceea ce va presupune evenimente și investiții în infrastructura turistică în următorii ani. Am vrut să dăm un semnal, inclusiv la nivelul Guvernului, pentru că noi sprijinim această industrie și sunt absolut convinsă că 70% din tot ce s-a discutat aici se poate realiza. 70%, este foarte bine”, a spus Lia Olguța Vasilescu.
Ulterior, primarul Craiovei a completat: „În noul program de guvernare s-au reintrodus voucherele de vacanță și câteva facilități absolut necesare pentru salvarea industriei. Sunt convinsă, de asemenea, că mai mult de jumătate dintre solicitările de azi își vor găsi rezolvare și sper că vor dispărea din actele normative toate aberațiile, de genul interzicerii circulației după ora 21, care distrug efectiv HORECA”.

Ministrul Marius Budăi a anunțat, neoficial, în cadrul conferinței de presă de la Craiova, faptul că posibilitatea prelungirii programului pe perioada sărbătorilor, în primul rând pentru magazine, a fost discutată deja.
„O să dau din casă, așa, neoficial. Aseară, pe grupul de lucru al Guvernului, cu miniștrii și cu premierul am discutat deja posibilitatea prelungirii programului pe perioada sărbătorilor, în primul rând pentru magazine, mai ales cele alimentare. Nu mai vrem să creăm acele aglomerări. Nu sunt specialist în sănătate, dar vă spun ce am discutat. Dar hai să așteptăm măsurile finale și să nu aruncăm în public ceva ce nu va fi real și să creăm agitație. Când vor fi măsurile reale, și asta se va întâmpla în 2-3 zile, vor fi anunțate de Ministerul Sănătății, de premier, de cei care sunt însărcinați să facă acest lucru. Dar sigur se discută aceste aspecte începând de ieri”, a spus Marius Budăi.
Tot marți, Premierul Nicolae Ciucă a declarat că va avea loc o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), unde vor fi analizate măsuri de relaxare în perioada sărbătorilor.

„Vom face în așa fel încât să evităm aglomerațiile în magazine, să existe posibilitatea ca oamenii să circule”, a declarat Nicolae Ciucă.

Politica