vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Lista completă a măsurilor de relaxare adoptate pentru perioada Sărbătorilor

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat lista noilor măsuri de relaxare pentru perioada Sărbătorilor, în ciuda faptului că majoritatea țărilor din Europa adoptă mai degrabă restricții care să întârzie valul pandemic pe care noua variantă Omicron îl va produce în curând, după toate estimările specialiștilor.

Românii au liber la petreceri de Crăciun și Revelion, vor putea merge fără mască de protecție în spațiile exterioare care nu sunt aglomerate, nu vor trebui să prezinte niciun fel de dovadă de vaccinare sau testare în magazinele neesențiale mici (sub 200 mp), iar programul magazinelor se va prelungi până la ora 22.00. Se elimină, de asemenea, toate restricțiile de circulație pe timpul nopții.

Toate măsurile au fost prezentate, marți seara, după ședința CNSU, de secretarul de stat din MAI Raed Arafat. Acesta a precizat că pot să apară anumite modificări în ședința de guvern de miercuri.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat în ședința de astăzi, 7 decembrie 2021, Hotărârea numărul 112 prin care se propune prelungirea stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu menținerea măsurilor în vigoare, la care se adaugă următoarele excepții:

– eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor;
– creșterea intervalului orar în care este permisă desfășurarea activităților cu publicul pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru competițiile sportive și activitățile cultural artistice între 05,00 -22,00;
– eliminarea obligativității purtării măștii de protecție pentru toate spațiile publice deschise neaglomerate;
– eliminarea restricțiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor în perioadele 24.12.2021-25.12.2021 și 31.12.2021 – 01.01.2022;
– permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor și parcurilor comerciale, și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
– permiterea cazării în structurile de primire turistice și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
– permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.

Excepțiile adoptate de CNSU la purtarea măștii de protecție

CNSU propune menținerea obligativității purtării măștii de protecție astfel încât să acopere gura și nasul, în spațiile publice închise, spațiile comerciale, spațiile publice deschise cu aglomerări de persoane, mijloace de transport în comun, locul de muncă, piețe, târguri și locurile unde se formează cozi, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

Se exceptează de la măsura prevăzută la pct. 5, următoarele categorii de persoane:

a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;

b) persoanele care sunt singure în birou;

c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;

f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

Starea de alertă va fi prelungită începând de joi, 9 decembrie, cu alte 30 de zile. În România au apărut primele cazuri de infectare cu varianta Omicron, mult mai contagioasă decât Delta, deși aparent mai puțin virulentă.

Ce conține Hotărârea nr.112 din 7 decembrie

  • 1.Se propune menținerea coordonării operaționale a serviciilor publice de ambulanță și a serviciilor voluntare pentru situații de urgență de către inspectoratele județene/București-Ilfov pentru situații de urgență, iar coordonarea poliției locale de către Direcția Generală de Poliție a Municipiului București/inspectoratele județene de poliție.
  • 2.Se propune menținerea asigurării continuității activității centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, precum și obligativitatea stabilirii programului de lucru al angajaților cu avizul direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București.
  • 3.Se propune menținerea obligației furnizorilor de servicii sociale de tip rezidențial de a-și organiza programul în funcție de contextul epidemiologic existent la nivel local și cu respectarea normelor în vigoare privind legislația în domeniul muncii. Activitatea la nivelul acestor servicii va fi organizată și desfășurată cu respectarea normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 instituite de autoritățile competente.
  • 4.Se propune menținerea obligației desfășurării, în regim permanent, a activității tuturor centrelor operative pentru situații de urgență cu activitate temporară, precum și a Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției și a centrelor județene/al municipiului București de coordonare și conducere a intervenției.
  • 5.Se propune menținerea obligativității purtării măștii de protecție astfel încât să acopere gura și nasul, în spațiile publice închise, spațiile comerciale, spațiile publice deschise cu aglomerări de persoane, mijloace de transport în comun, locul de muncă, piețe, târguri și locurile unde se formează cozi, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

Hotărârea privind prelungirea stării de alertă AICI.

Măsuri privind diminuarea impactului tipului de risc AICI.

Politica