vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cum te poți „arde” când folosești petarde

O dată cu venirea sărbătorilor de iarnă, pe lângă toate tradițiile mult așteptate, o altă tradiție ceva mai specială începe să își facă apariția. Petardele sunt ca în fiecare an nelipsite din peisajul sărbătorilor, mai ales cu cât se apropie noaptea de revelion. Din acest motiv, polițiștii țin să reamintească cum pot fi materialele pirotehnice achiziționate, vândute dar și folosite. Aceste materiale pirotehnice, înainte de orice altceva sunt împărțite în mai multe categorii, după cum urmează:
„Articole pirotehnice de divertisment, care la rândul lor, se subclasifică în următoarele categorii:
Categoria F1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil și care sunt destinate utilizării în spații restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinația de locuință; Categoria F2 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă risc scăzut și un nivel de zgomot scăzut, sunt destinate utilizării în exterior, în spații restrânse și care pot fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni; Categoria F3 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă risc mediu destinate utilizării în exterior în spații deschise, vaste, al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătății umane și care pot fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni; Categoria F4 – articole pirotehnice de divertisment de mare risc, cunoscute sub numele de „articole pirotehnice de divertisment de uz profesional”, destinate utilizării exclusive de către pirotehnicieni și al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătății umane.
Articole pirotehnice de scenă, care, la rândul lor, se clasifică în următoarele categorii: Categoria T1 – articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă, care prezintă un risc scăzut și care pot fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni; Categoria T2 – articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă, care sunt destinate utilizării exclusive de către pirotehnicieni.
Alte articole pirotehnice, care, la rândul lor, se clasifică în următoarele categorii:
Categoria P1 – articole pirotehnice, altele decât articole pirotehnice de divertisment și articole de scenă, care prezintă un risc scăzut; Categoria P2 – articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment și articole pirotehnice de scenă, care sunt destinate manipulării ori utilizării exclusive de către pirotehnicieni. Articolele pirotehnice, trebuie să aibă inscripționate în limba română denumirea, clasa/categoria din care fac parte, instrucțiunile de folosire, termenul de garanție, precum și pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor. Producătorul sau importatorul este obligat să elibereze cumpărătorului o declarație de conformitate pentru fiecare produs care se prezintă, la solicitare, organelor de control prevăzute în prezenta lege”, conform IPJ Olt care a menționat și restricțiile în vigoare în ceea ce privește folosirea materialelor pirotehnice, specificând că folosirea lor este permisă în noaptea de revelion între 12 noaptea și 6 dimineața.
„Din motive de ordine, securitate, siguranță publică și pentru protecția mediului se interzice deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 și 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 și T2) și a altor articole pirotehnice din categoria P2.
Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 și P1 pot fi puse la dispoziția publicului cu vârsta peste 16 ani.
Articolele pirotehnice de scenă din categoria T1 și alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziție pe piață numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani. Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului. În categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de divertisment foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: steluțe; lumânări scânteietoare; jerbe cu scântei; minifacle; minisori; inele de foc; sateliți).
SE INTERZICE folosirea articolelor pirotehnice în următoarele condiții:
Între orele 24.00 – 06.00, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale; La o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri; La o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze; La o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie; În locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre; Pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane; La o distanță mai mică de 500 m de păduri”, au adăugat reprezentanții IPJ Olt.
Polițiștii au atenționat și în privința faptului că folosirea ilegală a acestor materiale poate reprezenta infracțiune, sau contravenție, cei care încalcă legea putându-se alege cu amenzi sau chiar închisoare.
„Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă: Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept; Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani; Comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.
Contravențiile sunt prevăzute de art. 38 din Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, republicată cu modificările ulterioare.
Sancțiunile contravenționale cu amendă pot fi aplicate și persoanelor juridice. În cazul persoanelor juridice, limitele minime și maxime ale amenzilor se majorează cu 100%. Facem precizarea că articolele pirotehnice din categoria P1 se pot utiliza doar în scopurile menționate de producătorul acestora, utilizarea necorespunzătoare fiind sancționată conform prevederilor art. 25 și art. 26 din Legea 61/1991, pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei”, au conchis reprezentanții IPJ Olt.

Politica