joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Sondaj: Aproape 70% dintre părinții cu copii între 5 și 11 ani ar prefera să nu-și vaccineze copiii, dar aceștia să poată participa la cursuri în format fizic

Aproape 70% dintre părinții cu copii între 5 și 11 ani ar prefera să nu-și vaccineze copiii, dar aceștia să poată participa la cursuri în format fizic, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) în parteneriat cu Edupedu.ro. Procentul este mai ridicat (67%) în rândul părinților cu copii între 5 și 11 ani, dar mai scăzut (50%) în cazul celor cu copii între 12 și 18 ani, arată rezultatele.

În timp ce 36% dintre părinții copiilor între 12 și 18 ani sunt în favoarea opțiunii de a-și vaccina copiii, iar aceștia să participe la cursuri în format fizic – părinții peste 46 de ani și cei cu educație ridicată sunt în proporții mai ridicate favorabili acestei opțiuni – doar 18% dintre părinții cu copii între 5 și 11 ani ar agrea o astfel de opțiune, potrivit studiului.

Sondajul surprinde faptul că părinții au aceleași motive pentru care nu își vaccinează copiii ca cele invocate pentru justificarea proprie a faptului că nu se vaccinează.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Motivele pentru care 8 din 10 părinți cu copii între 5 și 11 ani nu vor să își vaccineze copiii sunt similare cu cele ale părinților cu copii de vârstă mai mare: frica de reacții adverse (28%) și lipsa încrederii în vaccin (26%), fiind majoritare. 10% dintre părinți sunt de părere că sunt prea mici copiii pentru a fi vaccinați, 6% cred că vaccinul nu este necesar, 5% spun că ei înșiși nu cred în virus sau în gravitatea bolii, 3% susțin că le lipsesc informațiile necesare, 3% afirmă că vaccinul nu este eficient/nu protejează, iar alți 3% recunosc că ei înșiși nu doresc ori nu sunt de acord cu vaccinarea, potrivit datelor IRES.

5% nu pot invoca un motiv anume pentru care spun că nu îi vor vaccina pe copii, 2% declară că nu au luat încă o decizie.

Sondajul a fost realizat în perioada 18-25 noiembrie 2021, pe un eșantion de 897 de părinți care au copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 18 ani, reprezentativ la nivelul populație studiate, cu o eroare maximă tolerată de ± 3,3%. Metoda folosită pentru culegerea datelor – CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), scrie g4media.ro

Sondajul a explorat pentru prima dată opiniile părinților de copii din grupa de vârstă 5-11 ani, în condițiile în care autoritățile au anunțat că vaccinul anti-SARS-CoV-2 va deveni disponibil în luna decembrie pentru această categorie de vârstă.

Politica