miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Parlamentul European a adoptat recomandările pentru viitoarea strategie farmaceutică

Marian Marinescu: Ne-am propus reducerea decalajelor între Est și Vest privind accesul la medicamente

Parlamentul European a adoptat în sesiunea plenară de la finalul lui noiembrie, Raportul privind viitoarea strategie farmaceutică, raport care setează deja prioritățile de care Comisia va trebui să țină cont anul următor, când va veni cu propunerea pentru o nouă strategie farmaceutică a Uniunii.

Principalele recomandări făcute de legislativul european includ abordarea cauzelor fundamentale ale crizei de medicamente, asigurarea accesului pacienților la tratamente farmaceutice sigure, accesibile și eficiente, creșterea transparenței privind prețurile și finanțarea publică a cercetării și dezvoltării, consolidarea producție europene și creșterea rezilienței în aprovizionare din UE.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În noile inițiative europene privind sănătatea se poate observa creșterea preocupării pentru eliminarea diferențelor între Vest și Est, în ceea ce privește accesul la medicamente, la tratament și îngrijire inovative și mult mai eficiente.

Eurodeputatul liberal Marian Marinescu vede două mari câștiguri în noua abordare europeană privind sănătatea: „sănătatea a devenit o prioritate a UE și reducerea inegalităților dintre Vest și Est a devenit la rândul ei, o prioritate a  sănătății. Ori asta este foarte important pentru noi, românii”.
Tocmai pentru a fructifica acest trend favorabil, europarlamentarul român a contribuit la conținutul acestui raport, încă din faza de dezbateri și lucrări în comisia ENVI, al cărui membru supleant este. Întrebat ce a urmărit concret prin amendamentele depuse, Marinescu ne-a explicat că principalul său obiectiv este ca medicamentele să aibă prețuri decente, accesibile omului de rând și să le și găsim în farmacii: „Problema prețurilor medicamentelor nu este ușor de rezolvat și pentru a ajunge la prețuri accesibile trebuie să venim cu propuneri din mai multe perspective. De exemplu, unul dintre amendamentele mele solicită transparența costurilor alocate cercetării pentru a descoperi un nou medicament. Când finanțarea cercetării este din bani publici, eu cred că fiecare companie farmaceutică este obligată la transparență. Această transparență ne ajută să aproximăm cât din prețul unui medicament este partea de cercetare, cât costul de producție și cât de mare este de fapt profitul companiilor farmaceutice. Marea problemă este că în acest moment, prețul de producător – ca să zic așa – nu este public.

Deci, creșterea transparenței este o soluție. Pe de altă parte, limitarea exportului paralel poate ajuta din alt unghi. Unul dintre amendamentele adoptate solicită Comisiei să demareze o analiză a modului în care exportul paralel de medicamente contribuie atât la criza unor medicamente, cât și la creșterea prețurilor.
Un alt aspect care influențează creșterea, în unele cazuri nejustificată, a prețurilor medicamentelor este cel al nevoilor medicale neacoperite, adică boli pentru care tratamentele ori lipsesc ori nu mai sunt adecvate. Pe scurt, în acest moment nu avem o singură definiție comun acceptată, iar posibilitatea interpretărilor permite un anumit joc cu prețul unor tratamente. Mă bucur că amendamentul meu, prin care solicit stabilirea și adoptarea unei singure definiții, în colaborare cu Agenția Europeană a Medicamentelor, a fost adoptat.
De multe ori, medicamentele ajung cu întârziere la pacienți din cauza reglementărilor greoaie care generează întârzieri foarte mari din momentul în care un medicament este aprobat și momentul în care ajunge pe piață. Pentru a înțelege mai bine cauzele acestor întârzieri și pentru a le putea elimina am propus un alt amendament prin care solicit Comisiei să analizeze acest proces de reglementare și să identifice modalități de a reduce timpii de punere pe piață a noilor medicamente”.

Raportul privind Strategia farmaceutică, adoptat de plenul Parlamentului European, este o primă contribuție a legislativului european la viitoarea strategie farmaceutică, pe care Comisia Europeană o va lansa la finalul anului 2022.

PPE are cel mai mare și mai vechi grup politic din Parlamentul European, având rădăcini care pornesc de la părinții fondatori ai Uniunii Europene. Grup politic de centru-dreapta, PPE este devotat creării unei Europe mai puternice, construită pe baza nevoilor cetățenilor săi.

Politica