joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

STUDIU! Omicron a dobândit cel puţin una dintre mutaţiile sale de la virusul care provoacă răceala comună

Un nou studiu face puțin mai multă lumină în legătură cu tulpina care îi sperie pe mulți oameni de știință. Varianta Omicron a virusului care provoacă COVID-19 a dobândit probabil cel puţin una dintre mutaţiile sale prin preluarea unui fragment de material genetic de la un alt virus, posibil unul care provoacă răceala comună, potrivit celui mai recent studiu.

Această nouă secvenţă genetică nu apare în nicio versiune anterioară a coronavirusului, numit SARS-CoV-2, dar este omniprezentă în multe alte virusuri, inclusiv în cele care provoacă răceala comună, precum şi în genomul uman, au precizat cercetătorii, scrie Reuters. Prin preluarea acestui fragment special, Omicron ar putea să pară „mai uman”, ceea ce l-ar ajuta să se sustragă de la atacul sistemului imunitar, a declarat Venky Soundarararajan, cel care a condus studiul.

Acest lucru ar putea însemna că virusul se transmite mai uşor, dar provoacă forme mai uşoare de boală sau simptomatice. Presupunerea va primi un răspuns cel mai probabil în câteva săptămâni, atunci când analizele complete ale noii tulpini vor fi gata, potrivit Reuters.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Celulele din plămâni şi din sistemul gastro-intestinal pot găzdui simultan coronavirusul SARS-CoV-2 şi răceala comună, potrivit unor studii anterioare. O astfel de coinfecţie pregăteşte terenul pentru „recombinare virală”, un proces în care două virusuri diferite din aceeaşi celulă gazdă interacţionează în timp ce se înmultuesc, generând un virus ce are materialul genetic de la ambii „părinţi”.

Această nouă mutaţie ar fi putut să apară pentru prima dată la o persoană infectată cu ambii agenţi patogeni, atunci când o versiune a SARS-CoV-2 a preluat secvenţa genetică de la celălalt virus, potrivit studiului. Aceeaşi secvenţă genetică apare de mai multe ori într-unul dintre virusurile care provoacă răceli la oameni – cunoscut sub numele de HCoV-229E – şi în virusul imunodeficienţei umane (HIV) care provoacă SIDA, a spus Soundararajan.

Africa de Sud, unde Omicron a fost identificat pentru prima dată, are cea mai mare rată de infectare cu HIV din lume, care slăbeşte sistemul imunitar şi creşte vulnerabilitatea unei persoane la infecţiile cu virusuri şi alţi agenţi patogeni. Noile descoperiri subliniază încă o dată cât de important este ca oamenii să se vaccineze.

„Trebuie să vă vaccinaţi pentru a reduce şansele ca alte persoane, care sunt imunocompromise, să întâlnească virusul SARS-CoV-2”, a spus Soundararajan.

Politica