marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mehedinți. Icoană din secolul XVIII, expusă la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier

O icoană în tempera pe lemn de tei, din secolul XVIII, și care reprezintă Nașterea lui Iisus Hristos va fi expusă la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier.

Icoana Nașterii Domnului este împărțită în trei registre. Primul registru simbolizează lumea cerească, al doilea unirea dintre divin și uman, iar al treilea- umanitatea. În primul registru, sus, alături de cei doi îngeri, apare bolta cerească. O singură rază răsare din ea și coboară spre capul fecioarei, iar la mijlocul ei, raza formează o stea. În partea de sus, în dreapta compoziției, în afara peșterii, unul dintre îngeri vestește unui păstor Nașterea Domnului.

În al doilea registru, central, este reprezentată Maica Domnului, într-o hlamida purpurie, alături de pruncul Iisus, învelit în giulgiu, element care anticipează moartea Domnului de mai târziu, primind daruri scumpe de la cei trei magi. Magii nu au aceeași vârstă. Unul este tânăr, altul matur și un altul bătrân, ceea ce ne descoperă că mesajul adus de Hristos se adresează întregii omenirii. Peștera simbolizează lumea căzută în păcat, căci locul din peștera este unul întunecat, unul lipsit de lumină.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În al treilea registru, de jos, este prezentat Iosif, mai mult îndoielnic decât credincios celor descoperite. El ascultă cuvintele unui bătrân, care potrivit apocrifelor ar fi Thyrreos – personificarea diavolului. Acest bătrân îi vestește lui Iosif că o fecioară nu poate naște, că acest lucru e contrar legilor firii. Invocă drept exemplu toiagul pe care îl poartă: un toiag uscat, nu poate înmuguri. În partea dreaptă, a registrului inferior, este redată scena îmbăierii pruncului.

”Din mărturiile episcopului Arnulf, pelerin la Betleem în secolul al VII-lea, reiese că lângă peștera în care S-a născut Hristos, exista o cuvă de piatră, care potrivit tradiției ar fi cea în care a fost spălat Pruncul după nașterea Sa. Și în evangheliile apocrife ale lui Iacov și Matei se vorbește despre două femei, Salomeea și Zelemi, chemate de Iosif pentru a o asista la naștere pe Sfânta Fecioară”, potrivit reprezentanților muzeului.

Politica