sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Importanța gazelor naturale și a energiei nucleare în tranziția verde

Gazele naturale trebuie menținute ca energie de tranziție și investițiile în centralele care folosesc gaz pentru a produce electricitate nu trebuie definite ca nesustenabile. La fel, cele în energia nucleară. Acestea sunt principalele idei pe care împreună cu colegi din EPP le-am comunicat în cadrul unei scrisori Comisiei Europene.

Împreună cu colegii mei din PPE, Markus Pieper (PPE Germania), François-Xavier Bellamy (PPE Franța) și Christian Ehler (PPE Germania) i-am solicitat comisarei Mairead McGuiness informații despre viitorul act delegat complementar (DA) care stabilește criteriile tehnice de screening pentru atenuarea schimbărilor climatice și obiectivele de adaptare, în special pentru unele sectoare energetice și agricultură. O mare parte din industria europeană și părți din sectorul energetic intenționează să treacă de la sistemele pe cărbune, la cele pe gaze. În ceea ce privește centralele care folosesc gaz pentru a produce electricitate, valorile limită ale pragurilor de emisii trebuie stabilite într-un mod care să permită ca investițiile în astfel de centrale să fie clasificate drept durabile – cel puțin pentru o perioadă de tranziție.


Am întrebat-o pe doamna McGuiness dacă executivul european intenționează să permită doar centralelor care folosesc gaz pentru a produce electricitate care nu emit mai mult de 100 de grame de CO₂ pe kilowatt-oră să se califice drept investiții „durabile”?  Cea mai modernă astfel de centrală din Europa, care a fost pusă în funcțiune la Berlin în 2020, are o amprentă de carbon de aproximativ 220 de grame de CO2 pe kilowatt-oră. Deci trebuie să stabilim limite realiste.
O altă întrebare este ce rol vor juca „aspectele regionale”. Solicităm ca toate regiunile afectate de tranziția energetică să primească același sprijin, prin regulile privind ajutorul de stat sau sprijinul financiar.

Policlinica Buna Vestire Craiova


De asemenea, insistăm ca actul delegat al Comisiei să nu excludă anumite tehnologii, cum ar fi cea nucleară. Scopul nostru comun este de a reduce masiv emisiile de CO2, nu de a favoriza sau exclude soluții tehnologice.


În răspunsul său, doamna comisar McGuiness arată că actul delegat complementar va acoperi gazele naturale și tehnologiile conexe ca activități tranzitorii. Potrivit dnei McGuiness, actul delegat va acoperi, de asemenea, și activitățile legate de energia nucleară în concordanță cu procesul de evaluare specific.


Așteptăm publicarea actului delegat, un document care va influența investițiile și va avea impact asupra mai multor sectoare economice.


Așa cum am spus nu o dată, tranziția către neutralitatea climatică trebuie abordată în mod realist și responsabil.

Politica