vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cultele vor ca cetățenii să poată participa la slujbe fără certificatul verde

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, joi, că reprezentanții celor 18 culte religioase din România au cerut ca ”cetățenii să poată beneficia de liberatea de a participa la slujbe fără să se impună obligativitatea certificatului verde”.

„Aș putea spune că activitatea a debutat printr-un mesaj care ne-a plăcut tuturor. Ne iubim țara și ne iubim comunitățile. Mesajul nostru a fost clar, prin astfel de activități nu facem decât să redăm oamenilor încrederea și speranța. Asta se întâmplă în baza unui dialog pe care îl avem cu societatea civilă. Este o modalitate de dialog pe care o vom continua și cu ceilalți reprezentanți ai societății civile pentru a putea lua decizii pentru cetățeni.

A fost o discuție și o solicitare a reprezentanților cultelor ca cetățenii să poată participa la slujbe fără să se impună obligativitatea deținerii certificatului verde. E un proiect în dezbatere, se discută cu fiecare dintre specialiști, și sperăm ca într-un timp rezonabil să mergem în Parlament și să avem această lege a certificatului COVID, care se va înscrie în parametri în ceea ce privește incidența bolii și va include oamenii care au trecut prin boală”, a declarat Nicolae Ciucă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, de asemenea, că libertatea religioasă trebuie respectată, fiind „unul dintre elementele de bază”, astfel că o decizie privind certificatul verde pentru credincioși va fi luată „în urma unui mecanism consultativ și incluziv”, scrie digi24.ro

„Cred că atunci când vom lua o decizie, care va fi până la urmă politică, ea trebuie luată în urma unui mecanism consultativ și incluziv. Nu trebuie să fie o decizie discreționară, ci o decizie care să fie cunoscută, înțeleasă și respectată de toată lumea. Libertatea religioasă reprezintă unul dintre elementele de bază. Nu putem discuta doar de faptul că există acces la magazinele de strictă necesitate. Credem că și accesul la serviciile religioase trebuie să țină cont de acest lucru.

Vaccinarea este parte a soluției. Dacă vom avea alături de noi cultele religioase, societatea în ansamblul ei, atunci și cealaltă parte referitoare la comportamentul individual, cred că poate fi modificat ca să limităm transmiterea”, a afirmat Rafila, joi, după întâlnirea cu reprezentanţii cultelor.

Politica