vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Elevul din Gorj care va reprezenta România la Olimpiada Internațională de Limba Franceză: „Am studiat mai mult decât ar fi studiat oricine”

Luca Abdulhadi, tânărul în vârstă de 17 ani, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Novaci, va reprezenta România la Olimpiada Internațională de Limba Franceză. Acesta a povestit cu a ajuns să învețe atât de bine limba franceză și prin ce greutăți a trecut până să ajungă la un nivel înalt.

Tânărul gorjean este irakian, dar s-a născut în România şi se consideră român get-beget, fiind botezat creştin ortodox. El a participat de trei ori la olimpiada de Limba Franceză în clasele a VII-a, a VIII-a şi a IX-a. Luca a început să studieze temeinic limba franceză chiar de la grădiniţă, pentru că a plecat cu mama sa în Franţa. Atunci, băiatul spune că s-a simțit marginalizat și și-a dorit să demonstreze că poate fi cel mai bun.

Când eram mai mic am fost nevoit să plec cu mama în Franţa. La început, nu mă puteam înţelege cu ceilalţi copii care îşi băteau joc de mine ca urmare a originii mele. Erau clişeele de bază care sunt folosite cu privire la români: făceau legătura între rom şi român, care însemna acelaşi lucru pentru ei. Când mă apropiat de unii copii de la grădiniţă, îşi ascundeau lucrurile de teamă să nu le fur. Din aceste motive, am dorit să fac faţă acestei situaţii şi am studiat mai mult decât ar fi studiat oricine altcineva acolo. Studiam toată ziua limba franceză, doar ca să fiu în stare să înţeleg şi să comunic cu persoanele de acolo”, a declarat Luca Abdulhadi pentru adevarul.ro.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Atunci când s-a întors în România, Luca a fost nevoită să înceapă totul de la zero, pentru că știa doar să vorbească în limba română. Totuși, experiențele anterioare și ambiția au fost de partea lui: „A fost o perioadă de şase luni în care nu am mers la şcoală din cauza mutării în România, după care a trebuit să învăţ să scriu în limba română, deoarece rămăsesem cu capacitatea de vorbi, şi nu de a scrie“, a mai spus tânărul, conform sursei citate.

Peste 20 de ţări vor participa la Olimpiada Internaţională de Limba Franceză, care se va desfăşura online, în perioada 7-9 decembrie 2021.

Ediția pilot a competiției va fi organizată, în parteneriat, de către Centrele Regionale Francofone (CREF) ale OIF din Europa Centrală și de Est (CREFECO), Asia-Pacific (CREFAP), Africa și Orientul Mijlociu (CREFAMO) și de Conferința miniștrilor educației ale statelor și guvernelor din Francofonie (CONFEMEN). Olimpiada se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 16-18 ani, care au obținut cel puțin nivel B1 la testul Ev@lang și constă în două probe: o probă scrisă individuală – redactarea unui eseu argumentativ și o probă orală pe echipe naționale, care constă în simularea unei dezbateri televizate, pe o temă trasă la sorți dintr-o listă de teme transmise în prealabil de către organizatori.Cele 23 de țări participante vor fi reprezentate la Olimpiadă de echipe naționale formate din 5 elevi”, anunță Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Gorj.

foto: adevarul.ro

Politica