vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Italia şi-a redeschis pârtiile, după ce anul trecut le-a ţinut închise din cauza Covid-19

În Italia s-a dat startul sezonului de iarnă după ce anul trecut pârtiile au rămas închis din cauza coronavirusului.

Însă, accesul pe pârtii se face doar cu certificat verde pe care îl vor prezenta nu doar la cazare, ci și la instalațiile de transport de pe pârtii, precum și la restaurante. Și masca de protecție este obligatorie în teleschi.

De asemenea, autoritățile au decis ca teleschiurile să funcționeze la capacitate maximă. În schimb, telecabinele vor avea funcționa la o capacitate de 80%, deoarece sunt spații închise.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Dar nu doar Italia se pregătește să primească din nou turiști, ci și Germania și Franța, relatează Euronews, citat de libertatea.ro

În Franța,Franța, toate cele 250 de zone au un plan pentru primirea turiștilor. Iar unele stațiuni, ca și în Italia, a primit deja schiori. De exemplu, Val Thorens, cea mai înaltă stațiune de sporturi de iarnă din Europa, a devenit prima dintre zonele alpine din Franța care a primit din nou schiorii pe 20 noiembrie.

Legat de restricții, în stațiuni, purtarea măștii va fi obligatorie pentru cei cu vârsta de 11 ani sau peste în toate teleschiurile și liniile de schi.

Inițial, Franța a anunțat că certificatul verde va fi obligatoriu doar pentru spațiile închise, nu și pentru instalațiile de transport de pe pârtii. Cu toate acestea, asociația franceză a zonelor de schi a spus că, dacă rata de infectare la nivel național depășește 200 de cazuri la mia de locuitori – așa cum este de așteptat să se întâmple -, certificatul verde va fi obligatoriu pentru schiorii de peste 12 ani pentru accesul pe pârtii.

Această măsură a fost deja anunțată de Germania, care, la rândul său, se pregătește de startul sezonului. Toți schiorii vor fi nevoiți să prezinte certificatul verde pentru a merge pe pârtii. Ei vor trebui să poarte și masca de protecție, inclusiv în telescaune.

Acestea sunt regulile generale, căci în Bavaria regulile vor fi mai dure. Landul german permite accesul doar celor care sunt vaccinați sau trecuți prin boală. În plus, aceștia trebuie să prezinte și un test COVID negativ. Măsurile au fost însă criticate de asociația germană a operatorilor de teleschi VDS, care spune că majoritatea operatorilor de teleschi nu au personal pentru a putea verifica toate documentele.

În Austria, destinație în care merg și românii care vor să practice sporturi de iarnă, planul privind redeschiderea stațiunilor a fost dat peste cap de lockdown-ul național, care e valabil până pe 13 decembrie. În ciuda carantinei, persoanele vaccinate sau cele trecute prin boală pot să meargă la schi, deoarece schiatul este clasificat ca exercițiu fizic în aer liber și, prin urmare, este permis.

Dar hotelurile nu sunt deschise, nici restaurantele și nici cunoscutele apres-ski. Așa că multe stațiuni dezbat dacă merită să redeschidă sezonul având în vedere actualele condiții, care împiedică sosirea turiștilor. Singura care și-a anunțat planul este localitatea Ischgl, unde pârtiile se redeschid pe 3 decembrie.

Pe de altă parte, Elveția, care și-a menținut pârtiile de schi deschise anul trecut, vrea să le țină deschise și anul aceasta. Sezonul de schi a început în anumite zone unde a nins, dar nu sunt speranțe să se dea undă verde în toate pârtiile din țară înainte de jumătatea lunii decembrie.

Anul trecut, restaurantele au fost închise din cauza pandemiei. De atunci s-au redeschis, dar clienții trebuie să prezinte certificatul verde la intrare. În schimb, certificatul verde nu este obligatoriu pentru accesul în teleschiuri, dar schiorii vor fi obligați să poarte măștile de protecție. Anul aceasta, elvețienii așteaptă mai mulți vizitatori străini. În urmă cu un an, numărul turiștilor a fost mic, dat fiind că li se cerea un test negativ la COVID, iar la întoarcerea în țara natală, ei trebuiau să intre în carantină.

Pe de altă parte, Elveția a înregistrat în ultimele săptămâni o creștere puternică a numărului de cazuri cu COVID, iar oficialii din domeniul turismului elvețian au admis că lucrurile s-ar putea schimba de la o zi la alta, în funcție de ce anunță guvernul.






Politica