Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Bancnota de 20 de lei, care o ilustrează pe Ecaterina Teodoroiu, prezentată de guvernatorul Băncii Naționale

Publicat

pe

Guvernatorul Băncii Naționale Mugur Isărescu a prezentat vineri bancnota de 20 de lei care o ilustrează pe Ecaterina Teodoroiu. Această primă bancnotă românească pe care este ilustrat chipul unei femei va fi lansată în data de 1 decembrie 2021.

Mugur Isărescu a precizat că au mai fost personalități feminine pe bancnote, în iconografia bancnotelor pe care BNR le-a pus în circulație de-a lungul timpulu, însă nu a fost vorba de personaje istorice reale, ci de reprezentări feminine simbolice sau alegorice.

„Alegerea Ecateroinei Teodoroiu pentru bancnota de 20 de lei cu putere ciculatorie a avut la bază mai multe criterii. În primul rând, este prima femeie ofițer din Armata Română. În fel acesta omagiem și Armata Română și mai avem un prilej să mai aducem o dată în memoria noastră marele război de întregire. În al doilea rând, Ecaterina Teodoroiu întruchipează, prin destinul său exemplar, puterea și sacrificiul de care femeile au dat dovadă și continuă să dea dovadă în societatea noastră. Și, în sfârșit, a treia rundă de motive, am răspuns, interesului public care a găsit o largă susținere la nivelul societății românești în promovarea și consolidarea egalitîății de gen și a rolului majpor al personalitățile feminine în istoria și societatea românească”, a detaliat Isărescu.

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brândușe (Crocus flavus). În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociației Cercetașii României. Tot pe avers mai sunt imprimate: valoarea nominală, în cifre și litere, pe orizontală „20 LEI DOUĂZECIˮ, semnăturile guvernatorului și casierului central, stema României, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, o stilizare a însemnului de armă al infanteriei, un medalion cu sigla BNR și în dreapta, pe verticală, valoarea nominală în litere „DOUĂZECI LEIˮ, data punerii în circulație „1 decembrie 2021ˮ, valoarea nominală în cifre „20ˮ.

Pe reversul bancnotei compoziția grafică include: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărășești, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin. Totodată, reversul bancnotei mai cuprinde: valoarea nominală, în cifre și litere, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, sigla BNR poziționată în dreapta sus și stânga jos într-un dreptunghi, textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILORˮ, seria și numărul tipărite cu cerneală neagră și caractere de aceeași înălțime, în partea stângă pe verticală și cu cerneală roșie și caractere de înălțime crescătoare, în partea dreaptă sus pe orizontală.

Anunțul privind lansarea unei bancnote care să o celebreze pe Ecaterina Teodoroiu a fost făcut de BNR încă din 2019, însă pandemia a amânat aceste planuri, scrie economedia.ro

Continue Reading

© 2021. Toate drepturile rezervate.