Conecteaza-te cu noi

Actualitate

ECDC: Vaccinarea cu doza booster, recomandată tuturor adulților

Publicat

pe

Numărul cazurilor de coronavirus a atins, în ultimele zile, noi recorduri în mai multe țări din Europa, devenită epicentrul pandemiei. Explozia de noi infectări cu COVID-19 a determinat majoritatea statelor europene să recurgă din nou la restricții dure de circulație și i-a făcut pe experții în sănătate să regândească strategia de vaccinare cu doza booster.

Chiar dacă, în recomandările inițiale, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) spunea că nu există o nevoie urgentă pentru administrarea de doze de supra-rapel persoanelor vaccinate cu schemă completă, acum, agenția de sănătate publică și-a schimbat radical poziția: toți cetățenii adulți ar trebui să facă o astfel de doză, a avertizat miercuri directoarea ECDC, Andrea Ammon.

Potrivit șefei ECDC, dozele „booster” vor creşte protecţia împotriva riscului de infectare cauzat de scăderea treptată a imunităţii, iar aceste doze „ar putea să reducă transmiterea virală în populaţia generală şi să prevină spitalizări şi decese suplimentare”.

Ea i-a sfătuit pe guvernanţii din ţările europene cu rate mici de vaccinare să îşi accelereze campaniile de vaccinare şi a avertizat în legătură cu un risc major de apariţie a unui nou vârf de decese şi de spitalizări în Europa în lunile decembrie şi ianuarie, dacă măsurile recomandate de ECDC nu vor fi implementate.

Comisia Europeană va lua în considerare recomandările formulate de ECDC în privinţa dozelor „booster” atunci când va propune, spre sfârşitul acestei săptămâni, o serie de modificări în legătură cu utilizarea certificatului european COVID-19, scrie digi24.ro

În Uniunea Europeană, 67,7% din populaţia totală a primit două doze de vaccin, însă diferenţele sunt uriaşe între ţări. Astfel, potrivit statisticilor oficiale de marţi, doar 24,2% dintre bulgari sunt vaccinaţi cu schemă completă, în timp ce acest procent este de 86,7% în rândul portughezilor.

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat miercuri că Europa este din nou epicentrul COVID-19 pe fondul unui „fals sentiment de securitate” cu privire la protecţia oferită de vaccinuri şi „nicio ţară nu este scutită de probleme”.

Austria a intrat deja în lockdown, începând de luni, devenind astfel prima țară din Uniunea Europeană care reintroduce astfel de restricții.

Slovacia a înregistrat peste 10.000 de noi cazuri de COVID-19 marţi, când vecinele sale Ungaria şi Republica Cehă au atins recorduri zilnice ale infectărilor. În acest context, guvernul slovac a urmat exemplul Austriei şi a decis impunerea unui lockdown de două săptămâni pentru a stăvili înmulţirea accelerată a cazurilor de COVID-19. De asemenea, este și primul stat care a anunțat că introduce vaccinarea obligatorie anti-COVID-19, în februarie 2022, ceea ce a condus la proteste de amploare.

Și Republica Cehă se luptă cu o explozie a cazurilor de coronavirus, țara înregistrând pentru prima dată de la începutul pandemiei peste 25.000 de noi infectări. În aceste condiții, guvernul dorește să instituie vaccinarea obligatorie pentru persoanele de peste 60 de ani și pentru unele categorii profesionale.

Situația este critică și în Polonia, cu peste 28.000 de cazuri noi de infectare, însă țara nu are în plan să facă obligatorie vaccinarea împotriva COVID-19 deocamdată, a declarat miercuri comisarul pentru vaccinare, Michael Dworczyk.

Totodată, Olanda a raportat miercuri peste 23.000 de infectări cu coronavirus, cel mai mare număr de la începutul pandemiei, cu mult peste maximul zilnic anterior, de 13.000, atins în decembrie 2020.

Un nou record negativ a înregistrat și Ungaria, cu peste 12.600 de cazuri zinice de COVID-19. Guvernul premierului Viktor Orban, care se opune altor restricții de teamă că ar putea sufoca economia, a lansat o campanie de vaccinare în această săptămână, oferind vaccinuri fără înregistrare prealabilă, pe fondul creșterii numărului de noi infecții. În Ungaria, vaccinarea anti-coronavirus devine obligatorie pentru tot personalul medical, iar de sâmbătă masca de protecție este obligatorie în spațiile închise.

Și Italia se confruntă cu un număr mare de cazuri Covid, astfel că guvernul a decis miercuri noi măsuri restrictive împotriva persoanelor care refuză în continuare vaccinarea împotriva COVID-19, limitându-le drastic accesul la o serie de servicii şi făcând vaccinarea obligatorie pentru categorii mai largi de angajaţi publici.

Continue Reading
Faceți clic pentru a comenta

LASĂ UN RĂSPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© 2021. Toate drepturile rezervate.