sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Protest cu mii de participanți la Viena împotriva lockdown-ului

Mii de persoane s-au adunat sâmbătă, 20 noiembrie, la Viena pentru a protesta față de reintroducerea lockdown-ului şi a vaccinării obligatorii, măsuri anunţate cu o zi în urmă de Guvern, în încercarea de a limita răspândirea pandemiei de COVID-19, a informat AFP, preluată de Agerpres. notează Libertatea.

Manifestaţia a fost organizată la apelul partidului de extrema dreaptă FPÖ (Partidul Libertăţi, în germană Freiheitliche Partei Österreichs), chiar dacă liderul formaţiunii, Herbert Kickl, a lipsit, fiind testat pozitiv la COVID. Mulţimea, adunată în centrul capitalei austriece, la doi paşi de cancelarie, a agitat bannere al căror conţinut „denunţă dictatura corona” sau se pronunţă împotriva „divizării societăţii”.

Printre care cei care au chemat la „rezistenţă” se numără şi Katarina Gierscher, originară din Tirol, care a făcut şase ore pe drum pentru a ajunge la manifestaţia de la Viena. „Nu este normal să fim privaţi de drepturile noastre”, a spus profesoara de 42 de ani, care de mai multe luni îşi ţine cei patru copii acasă. „Presiunea la şcoală este prea mare”, a afirmat ea pentru AFP, referindu-se la testele PCR efectuate în fiecare săptămână în clase. „Guvernul vrea să ne divizeze, trebuie să rămânem uniţi”, a mai spus profesoara.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La o săptămână după ce au fost luate măsuri restrictive împotriva celor nevaccinaţi, cancelarul conservator Alexander Schallenberg a anunţat vineri un lockdown pentru toți cei 8,9 milioane de locuitori ai ţării până în data de 13 decembrie.

De luni, aceştia nu vor mai avea dreptul să-şi părăsească locuinţele decât pentru cumpărături, sport sau pentru îngrijiri medicale. Doar şcolile mai rămân deschise. Totodată, în pofida reticenţelor iniţiale, guvernul va pregăti şi o lege care să facă obligatorie vaccinarea populaţiei adulte începând de la 1 februarie 2022. Refractarii vor risca sancţiuni.

Într-o alocuţiune televizată, preşedintele austriac Alexander van der Bellen a avertizat împotriva divizării societăţii, divizare care riscă „să se adâncească şi mai mult”. „Următoarele săptămâni vor cere un efort considerabil din partea noastră. Trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a sparge al patrulea val (al pandemiei) şi a preveni următorul”, a insistat acesta.

Într-o Europă care a devenit din nou epicentrul epidemiei, cazurile au atins în ultimele zile în Austria niveluri ce nu au mai fost înregistrate din primăvara anului 2020: peste 15.000 de noi infecţii au fost raportate zilnic, în timp ce rata de vaccinare este în jur de 66%, puţin sub media europeană.

Politica