marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ziua Națională fără tutun: „Țigările fără fum nu sunt și fără riscuri!”

Ziua Națională fără tutun este sărbătorită astăzi, 18 noiembrie, și are scopul de a conştientiza publicul şi decidenţii politici în legătură cu enorma povară socială (boli / disabilităţi / decese premature) generată de consumul de tutun, ca punct de plecare pentru iniţierea de  modificări comportamentale şi măsuri legislative adecvate.

Campania «Produsele din tutun încălzit şi ţigările electronice, mai puţin dăunătoare?» se desfăşoară pe toată durata lunii noiembrie şi îşi propune creşterea conştientizării în rândul populaţiei generale, dar în special în rândul adolescenţilor şi adulţilor tineri, a riscurilor asociate utilizării noilor produse emergente cu nicotină, respectiv ţigara electronică (ENDS – Electronic Nicotine Delivery Systems) şi produsele din tutun încălzit (HTP – Heated Tobacco Products). Creşterea dramatică a utilizării acestora, în special de către adolescenţi şi adulţi tineri, reprezintă un semnal de alarmă pentru sănătatea publică,  existând o îngrijorare din ce în ce mai mare că utilizarea noilor produse ar putea cataliza tranziţia la utilizarea altor produse din tutun sau a drogurilor recreative.

Ţigările electronice şi dispozitivele de încălzire a tutunului sunt comercializate ca produse sofisticate, de înaltă tehnologie, care oferă utilizatorilor o modalitate de a se bucura de produse „cu risc redus” şi „fără fum”. Dar, în lumina celor mai recente date privind impactul pe sănătate, consumul noilor produse se conturează ca o ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei.  Conform datelor din cel mai recent raport al OMS referitor la produsele nou emergente, există şi riscul ca folosirea ENDS şi HTP în locuri publice unde fumatul este interzis să „renormalizeze” fumatul în spaţii publice.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Campania din acest an este un apel pentru conştientizare a pericolului ascuns, prin sloganul: „ȚIGĂRILE FĂRĂ FUM NU SUNT ȘI FĂRĂ RISCURI!

Scopul campaniei  este prevenirea iniţierii consumului produselor din tutun încălzit şi al ţigărilor electronice, precum şi descurajarea utilizării acestor produse promovate ca fiind mai puţin nocive, prin creşterea nivelului de informare şi conştientizare în rândul populaţiei privind nocivitatea acestor produse.

Politica