miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care prevede ca Ministerul Educației să organizeze admiterea în rezidențiat

Reprezentanții studenților în medicină susțin că nu s-au făcut modificări față de modul de organizare al examenului de rezidențiat, acesta urmând a se desfășura în continuare într-o manieră centralizată, în colaborare între Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, potrivit unui anunț al acestora.

Ieri, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care prevede ca Ministerul Educației să organizeze admiterea în rezidențiat. Proiectul merge la Senat, care este for decizional.

Conform proiectului, medicii rezidenți vor încheia, după promovarea examenului de rezidențiat, un contract de studiu cu Universitățile de Medicină și Farmacie și un contract de muncă cu unitatea sanitară în cadrul căreia își vor desfășura activitatea, în baza căruia se va asigura salarizarea de către Ministerul Sănătății, anunță Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR).

Policlinica Buna Vestire Craiova

O altă modificare constă în faptul că diplomele de medic specialist vor fi emise de Ministerul Educației, în vederea unei alinieri la standardele internaționale.

Inițiatorii proiectului de lege sunt: Achimaş-Cadariu Patriciu-Andrei (deputat PSD), Buicu Corneliu-Florin (deputat PSD), Rafila Alexandru (deputat PSD), Azamfirei Leonard (senator PSD), Bodog Florian-Dorel (senator PSD), Romaşcanu Lucian (senator PSD), Streinu Cercel Adrian (senator PSD), Tîlvăr Angel (sentor PSD), scrie g4media.ro

Proiectul a primit negativ de la negativ de la Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale. Comisia juridică, de disciplină și imunități a dat tot un aviz negativ. Consiliului Economic și Social a dat un aviz parțial nefavorabil.

În prezent, Ministerul Sănătății organizează admiterea în rezidențiatul pe locuri și pe posturi, prin concurs național, cu tematică și bibliografie unice, în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului sănătății.

Politica