vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vâlcea. Expoziţie la Muzeul Judeţean cu 150 de lucrări originale ale pictorului Salvador Dali

Expoziţia internaţională ”Surprinzătorul Dali”, cu 150 de lucrări originale semnate de pictorul spaniol Salvador Dali, a ajuns şi în Vâlcea şi va fi prezentată iubitorilor de artă din judeţ timp de trei săptămâni, începând de joi, au anunţat reprezentanţii Muzeului Judeţean „Aurelian Sacerdoţeanu”, gazda acestui eveniment.

Expoziția este deschisă în perioada 18.11.2021 – 06.02.2022.

În cadrul expoziţiei vor fi prezentate opere originale ale artistului spaniol aflate în colecţia privată Kesauri şi care sunt imprimate prin mai multe metode: litografii, serigrafii, ceramică, tapiserii, lucrări în bronz, argint, aur, spun reprezentanții instituţiei muzeale vâlcene.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Scopul acestei expoziţii este, pe de o parte, de a face cunoscută opera celui mai cunoscut reprezentant al suprarealismului în artă, iar pe de altă parte de a atrage către lumea artei un public cât mai divers.

„Expoziţia evidenţiază aspecte importante ale operei marelui artist Salvador Dali, care a ales să recurgă la diferite metode de imprimare a creaţiilor sale, tocmai pentru a oferi un acces mai larg de vizualizare a operelor sale. Pentru a înţelege opera lui Dali trebuie să ştim că el a fost un artist intelectual. Pictura lui există pentru a exprima ideile, convingerile şi teoriile lui. Era important pentru el să nu reprezinte ceea ce vedem, ci ceea ce simţim, gândim, probabil fără să ne dăm seama. Scopul expoziţiei este acela de a ajuta publicul să înţeleagă modul în care Salvador Dali îşi materializează viziunea, redată printr-un limbaj artistic special, sub forma imaginilor, care deseori au aspect intangibil, dar sunt simţite în mod clar de către privitor”, se artă în comunicatul de presă transmis marţi de conducerea Muzeului Judeţean Vâlcea.

Expoziţia este împărţită în patru secţiuni tematice -„Meseriile omului”, „Iubirile Cassandrei”, „Tricornul” şi „Alte lucrări ale lui Salvador Dali”, pentru o mai mare siguranţă în contextul epidemiologic actual, organizatorii punând la dispoziţia vizitatorilor şi un ghid audio cu informaţii despre fiecare dintre lucrările ce vor fi prezentate pe simezele Muzeului Judeţean Vâlcea în perioada 18 noiembrie – 6 decembrie.

Înainte de a ajunge în Vâlcea, lucrările lui Dali au poposit şi în oraşele Arad, Buzău şi Satu Mare din România, precum şi în centre urbane din Polonia şi Lituania.

Curatorii expoziţiei de la Râmnicu Vâlcea sunt Vasilii şi Aleksandre Kesauri şi Claudiu Tulugea.

Foto: Facebook/ Muzeul Judetean Valcea

Politica