sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Primul vaccin anti-COVID aplicat printr-un plasture va fi testat în Elveția

Compania britanică Emergex va începe în curând testele clinice ale unui vaccin anti-COVID-19 sub formă de plasture care va folosi celulele T. Aceste celule le elimină rapid din organism pe cele infectate ar putea produce o imunitate pentru o perioadă mai lungă decât serurile împotriva coronavirusului care sunt folosite în prezent, relatează The Guardian.

Autoritatea elvețiană de reglementare a medicamentelor a dat undă verde companiei britanice pentru a efectua teste inițiale pe oameni la Lausanne. 26 de persoane vor primi o doză mare și o doză mică din vaccinul experimental, începând cu 3 ianuarie, iar rezultatele intermediare ale testelor sunt așteptate în iunie 2022.

Concret, vaccinul dezvoltat pe baza celulelor T ar urma să țintească celulele infectate din organism imediat după contaminare și să le elimine, prevenind astfel replicarea virală și boala. Dacă anticorpii produși de vaccinurile folosite în prezent se lipesc de virus și îl împiedică să infecteze alte celule, celulele T le găsesc și le distrug pe cele infectate. Și vaccinurile anti-COVID Pfizer și AstraZeneca declanșează un răspuns al celulelor T, însă de o amploare mai mică, precizează sursa citată, scrie libertatea.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

Vaccinul va fi administrat sub forma unui plasture cutanat de mărimea unei unghii care conține microace care eliberează serul în câteva secunde. Va putea rezista până la trei luni la temperatura camerei, spre deosebire de alte vaccinuri care trebuie păstrate la congelator sau la frigider.

Spre deosebire de vaccinurile actuale, ale căror doze trebuie repetate periodic, Emergex promite ca, prin distrugerea celulelor infectate, vaccinul lor să ofere o imunitate pentru câțiva ani, posibil pentru decenii.

Vaccinul Emergex va fi disponibil cel mai devreme în anul 2025, intervalul de timp obișnuit pentru dezvoltarea unui vaccin.

Politica