joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cum să alegeți cauciucurile potrivite pentru fiecare sezon

Atunci când temperatura sezonieră scade sub 7°C, este timpul să treceți la cauciucurile de iarnă. Cauciucurile de iarnă se comportă bine în toate condițiile de vreme rece, de la zăpadă și gheață până la drumuri umede și reci și uscate.

Când temperaturile sezoniere urcă peste 7°C, montați pe roți cauciucuri de vară. Cauciucurile de vară oferă niveluri ridicate de aderență pe drumuri umede și uscate, stabilitate ridicată în curbe și performanțe kilometrice optime la temperaturi ridicate.

Tipurile de cauciucuri all season sau pentru toate anotimpurile oferă o manevrabilitate decentă într-o varietate de condiții de condus pe tot parcursul anului, dar cu unele compromisuri în ceea ce privește încrucișarea capacităților de vară și de iarnă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Vremea se schimbă pe tot parcursul anului, ceea ce afectează condițiile de conducere pe șosea. Vehiculul dumneavoastră va beneficia de montarea unor cauciucuri adecvate sezonului. În unele țări, aceasta este chiar o cerință legală. În această secțiune, vom discuta despre diferențele dintre cele trei categorii de cauciucuri; cauciucuri de vară, cauciucuri de iarnă sau cauciucuri all season.

Vă recomandăm cu tărie să alegeți cauciucurile potrivite pentru fiecare anotimpul. Asta înseamnă să circulați cu cauciucuri de vară în perioada mai caldă a anului și cu cauciucuri de iarnă în perioada rece. Acest lucru asigură că siguranța și performanța la volan sunt maximizate pe tot parcursul anului.

Când aveți nevoie de cauciucuri de vară?
În timpul sezonului cald, în care temperaturile urcă peste 7°C, vă recomandăm cu tărie să vă montați cauciucuri de vară pe roți. Numai cauciucurile de vară pot garanta niveluri ridicate de aderență pe drumuri umede și uscate, prin modelele dedicate și compozițiile benzii de rulare. De asemenea, cauciucurile de vară asigură o stabilitate ridicată în curbe și o performanță kilometrică optimă, la temperaturi de vară.

Când aveți nevoie de cauciucuri de iarnă?
Atunci când temperatura scade sub 7°C, este timpul să treceți la cauciucurile de iarnă. Aceste cauciucuri se comportă bine în toate condițiile de iarnă, de la zăpadă și gheață până la drumuri umede și reci și uscate. Acestea oferă performanțe îmbunătățite de frânare în condiții de zăpadă și gheață și au un profil agresiv al benzii de rulare, care curăță noroiul și sapă în zăpadă pentru o mai bună tracțiune. În plus, acest lucru este o necesitate din punct de vedere legal.

Potrivit autorităților, Codul Rutier și restul reglementărilor legale nu prevăd o dată de la care anvelopele de iarnă devin obligatorii. Totuși, mașinile trebuie să fie dotate cu cauciucuri de iarnă atunci când șoferii circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de perioada anului.

Un alt motiv pentru care cauciucurile de iarnă sunt atât de eficiente este faptul că sunt fabricate dintr-un compus de cauciuc personalizat care rămâne moale și flexibil la temperaturi scăzute pentru un control mai bun al vehiculului. Totuși, nu este recomandabil să folosiți cauciucurile de iarnă pe vreme caldă; acest compus mai moale se va uza mai repede pe asfalt uscat și va trebui înlocuit mai repede.

Când aveți nevoie de cauciucuri pentru toate anotimpurile?
În primul rând, trebuie să știți că, cauciucurile all season nu vă vor oferi performanțe optime în toate condițiile de condus. Este întotdeauna un compromis.

Acestea fiind spuse, banda de rulare a unor cauciucuri all season este de obicei mai durabilă și rezistă mai mult decât cauciucurile concepute pentru sezonul de iarnă. Iar cauciucurile pentru toate anotimpurile se pot lăuda cu o rezistență mai mică la rulare, ceea ce economisește energie și duce la o mai bună eficiență a consumului de combustibil. În cele din urmă, pentru utilizarea zilnică, automobiliștii pot considera că un set de cauciucuri all season va fi mai confortabil și mai silențios.

Dar, deși cauciucurile all season vă oferă o manevrabilitate decentă într-o varietate de condiții de condus, există compromisuri inevitabile în gestionarea capacităților atât de vară, cât și de iarnă. Acestea pot oferi cu siguranță o anumită aderență în condiții de ploaie și zăpadă. Dar cauciucurile de iarnă oferă cea mai bună siguranță și performanță pe drumurile cu căderi abundente de zăpadă și gheață.

Politica