vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Europa este din nou epicentrul pandemiei de Covid

Europa a devenit din nou epicentrul pandemiei de Covid, determinând tot mai multe țări să ia în considerare reimpunerea lockdown-ului în perioada de dinainte de sărbătorile de iarnă. 

Din cauza exploziei numărului de cazuri noi de Covid-19, autoritățile sanitare din mai multe state au decis să reintroducă măsurile anti-epidemice.

Olanda a devenit sâmbătă prima țară din vestul Europei care a impus un nou lockdown. În Țările de Jos ar urma să închidă teatrele și cinematografele, să anuleze evenimente mari și să închidă cafenelele și restaurantele mai devreme. Va exista o restricţie și în ceea ce privește numărului de persoane care pot veni în vizită, acesta fiind redus la 4.  Angajatorii vor apela din nou la telemuncă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Germania încă analizează cele mai bune măsuri, dar orașe precum Berlin au impus deja interdicții de intrare în mai multe spații publice închise persoanelor nevaccinate. Iar Franța a făcut eforturi să extindă campania de vaccinare cu a treia doză, vârstnicii fiind cei vizați în mod special. Joi, Austria a declarat că se află la câteva zile distanță de a impune restricții pentru milioane de persoane nevaccinate.

În fața celui mai sever focar de până acum, Letonia, una dintre țările cel mai puțin vaccinate din UE, a impus o izolare de patru săptămâni la jumătatea lunii octombrie. Republica Cehă, Slovacia și Rusia au înăsprit și ele restricțiile. Cabinetul ceh va analiza dacă sunt necesare noi măsuri. 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), infectările de pe continent au crescut cu 7%, iar decesele, cu 10% în ultima săptămână, Europa fiind singura regiune din lume unde bilanțul pandemic crește în mod constant, scrie libertatea.ro

De fapt, aproape două treimi din noile infectări din lume – în jur de 1,9 milioane – au fost confirmate în Europa, a spus OMS, după a șasea săptămână consecutivă în care virusul a continuat să se răspândească pe continent.

Experții sunt de acord în privința factorilor care au contribuit în noul val COVID. Este vorba despre rata relativ mică de vaccinare, combinată cu scăderea imunității persoanelor care s-au vaccinat devreme, cu ridicarea restricțiilor și relaxarea oamenilor care nu mai pot sau nu mai vor să respecte diverse măsuri de prevenție.

„Mesajul a fost mereu: faceți totul”, a spus săptămâna trecută directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge. „Vaccinurile fac ce au promis: previn formele severe ale bolii, în special mortalitatea. Dar sunt cea mai puternică armă a noastră doar dacă sunt folosite alături de alte măsuri preventive”, a spus oficialul.

Cele mai mari rate de vaccinare au fost atinse în sudul Europei. Atât Portugalia, cât și Spania sau Malta au vaccinat complet peste 80% din populație, în vreme ce Italia a imunizat și ea în jur de 73%, potrivit cifrelor adunate de site-ul cercetătorilor Oxford Our World in Data.

În Germania, unde 66,5% din populație este vaccinată, situația este deja mai complicată, iar noul val pandemic ar putea fi și cel mai grav de până acum.

În Franța, aproape 69% din populație este complet vaccinată. Un certificat sanitar a fost impus încă din vară, în ciuda protestelor, dar totuși noile cazuri au început să crească deja de o lună.

Hans Kluge a avertizat, zilele trecute, că acest continent ar putea însuma jumătate de milion de decese asociate COVID-19 până la începutul lunii februarie 2022, dacă se menţine actuala tendinţă de creştere.

Potrivit lui Hans Kluge, 43 de ţări din regiunea europeană a OMS, care include 53 de state din Europa şi Asia centrală, între care Rusia şi mai multe foste republici sovietice, „se confruntă cu o tensiune crescută sau extremă” asupra capacităţii spitalelor în această perioadă.





Politica