vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Covid-19. Cum trebuie să procedezi dacă vrei să eviți un rezultat fals-pozitiv la testul rapid antigen

Testele rapide antigen pentru depistarea virusului SARS-CoV-2 funcționează doar atunci când instrucțiunile de la producător sunt respectate, potrivit cercetătorilor din Canada.

Studiul a fost publicat în jurnalul Microbiology Spectrum al Societății Americane pentru Microbiologie. Impulsul pentru un studiu care să demonstreze ceea ce este evident deja au fost postările de pe rețelele de socializare online care arată rezultate fals-pozitive la teste COVID-19 cu băuturi carbogazoase și fructe, o încercare de a discredita testele antigen, a explicat microbiologul Jason J. LeBlanc, autor coordonator al studiului.

Mai mult, elevii testați pentru SARS-CoV-2 adăuga pe furiș suc de fructe și alți contaminanți la dispozitivele de testare pentru a cauza rezultate fals-pozitive astfel încât să nu se ducă la școală, a adăugat LeBlanc, potrivit descoperă.ro.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Văzând utilizarea abuzivă și reprezentarea greșită a testelor pe social media, noi ne-am simțit obligați să obținem date științifice solide care să explice formarea de rezultate fals-pozitive în timpul testării antigen pentru SARS-CoV-2”, a precizat microbiologul.

Importanța studiului este mai mare decât combaterea dezinformării pe rețelele sociale online. Cercetările ar putea aduce beneficii semnificative pentru sănătatea publică globală, în timp ce testele rapide antigen din cazul de față au fost distribuite în peste 120 de țări.

„Această informație va ajuta cadrele medicale să ofere explicații științifice pentru rezultatele eronate care pot apărea atunci când testele sunt folosite în afara recomandărilor producătorului”, a spus Leblanc.

Oamenii de știință au efectuat testele rapide antigen pentru SARS-CoV-2 cu diverse băuturi din comerț, cu diferite conținuturi de sare și niveluri de pH. Toate aceste teste au produs rezultate fals-pozitive.

După aceea, fiecare componentă din soluția tampon, astfel că, în absența fiecăreia, a rezultat invariabil un răspuns fals-pozitiv. O soluție tampon este o soluție care rezistă la schimbările de pH atunci când este adăugat acid sau alcaliu. Soluțiile tampon cuprind de obicei un acid sau alcaliu slab alături de una dintre sărurile sale, precum și un mic compus organic numit tricină (eng. tricine). „Soluția tampon creează mediul care împiedică anticorpii să se atașeze unii de alții cu excepția cazului în care SARS-CoV-2 este prezent”, a explicat microbiologul.

Astfel, studiul a descoperit că omiterea soluției tampon de la producător, sau modificarea în orice fel, poate genera rezultate fals-pozitive. „Este evident rolul esențial al componentelor tampon pentru funcționarea adecvată a testării”, a spus LeBlanc.

Politica