sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Profesorii vor fi instruiți pentru a face testele de salivă elevilor

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat, joi, seara într-o intervenție la Digi24 că profesorii vor fi instruiți să administreze testele de salivă în cazul elevilor. Acesta a mai spus că în școlile în care există personal medical, elevii vor fi testați de către aceștia.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a abilitat, joi seara, Ministerul Sănătăţii să elaboreze metodologia de administrare a testelor de salivă pentru depistarea COVID-19 în unităţile de învăţământ.

Potrivit Hotărârii CNSU nr. 102, „se abilitează Ministerul Sănătăţii în vederea elaborării procedurii de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, care urmează a fi utilizate în unităţile de învăţământ”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Se lucrează la Ministerul Sănătății pentru a se finaliza tot protocolul. În linii mari se va petrece în felul următor. S-au achiziționat aceste teste, procedura este în curs vor ajunge la școli, se va stabili o cadență de testare, va fi efectuată sau de către personalul medical acolo unde există, doar în 20% din școlile din România există personal medical. În rest vor fi instruite cadre didactice din interiorul fiecărei școli. Nu este o procedură medicală, este o procedură simplă”, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, joi, la Digi 24.

Întrebat dacă profesorii pot refuza să îi testeze pe elevi acesta a răspuns: „Noi pregătim acum modalitatea generală universală prin care această testare să se desfășoare. Nu este o procedură complicată, nu este o operație pe cord deschis”, a mai explicat Andrei Baciu.

De asemenea, acesta a mai spus că „orice fel de rezultat trebuie dublat de o testare RT-PCR”.

Decizia a fost luată având în vedere solicitarea Ministerului Educaţiei de elaborare a unei proceduri privind administrarea acestor teste. Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că a cerut Ministerului Sănătăţii elaborarea unei proceduri de administrare a testelor de salivă astfel încât profesorii să aibă un minim de instructaj în această privinţă, deoarece aceste reguli ţin strict de domeniul sanitar.

„Am solicitat Ministerului Sănătății sprijin pentru elaborarea unei proceduri de administrarea acestor teste pe bază de salivă, în așa fel încât această procedură se poate fi diseminate către toate școlile din România pe parcursul săptămânii viitoare, pentru ca imediat ce vor ajunge testele personalul din învățământ să știe în ce fel se vor administra aceste teste”, a declarat vinerea trecută, în conferința de presă, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Pe de altă parte, sindicatele din învățământ de opun administrării testelor de salivă de către profesori din cauza riscului de contaminare la care aceștia sunt expuși, se arată într-o adresa trimisă de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, către Ministerul Sănătății, postată pe pagina de Facebook a FSLI.

Primele teste de salivă ar urma să ajungă în școli săptămâna viitoare, după ce Ministerul Educației a încheiat acordurile cadru pentru achiziționarea acestora prin negociere directă.



Politica