sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vâlcea. 52 de localități, afectate de alunecările de teren

Nu mai puțin de 52 de localităţi din Vâlcea au fost afectate de alunecări de teren, în ultimii trei ani, se arată într-o informare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU). În cadrul acestei structuri s-a analizat lista perimetrelor cu alunecări în vederea demarării procedurilor de întocmire a hărţilor de risc natural.

Conform analizei, 52 dintre cele 89 de localităţi vâlcene sunt în zona de risc. De asemenea, 26 dintre ele sunt cu grad mare şi foarte mare de risc să se confrunte în continuare cu astfel de calamități naturale. Printre aceste localități se află Alunu, Berbeşti, Bălceşti, Călimăneşti, Cernişoara, Dănicei, Milcoiu, Slătioara şi Stoileşti, care au avut alunecări de teren în fiecare an din 2019 încoace.

În aceste condiții, Prefectura Vâlcea a propus ca în aceste 26 de localităţi să fie realizate sau actualizate cu prioritate hărţile de risc şi a solicitat Consiliului Judeţean Vâlcea să prindă fondurile necesare în bugetul judeţului de anul viitor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„În ultimii trei ani, Guvernul României a alocat aproximativ un miliard de lei pentru aceste alunecări de teren înregistrate în judeţ. Este un efort destul de mare al Guvernului pentru a remedia cât mai mult din aceste perimetre de alunecări de teren, dar oricât ar aloca Guvernul, nu este de ajuns. De aceea cred că aceste hărţi de risc trebuie făcute mai ales în zonele în care avem risc mare şi foarte mare de alunecări de teren, pentru a preîntâmpina eventualele pagube pe care le pot înregistra cetăţenii care vor să construiască în locaţiile respective, precum şi administraţiile publice locale atunci când au un proiect de modernizare de drum într-o zonă care este cu potenţial mare de risc de alunecare de teren. Au existat cazuri, cel puţin în ultimii doi ani de când gestionez situaţiile de urgenţă, pe lucrări noi pe PNDL sau pe alte surse de finanţare, când în timpul lucrărilor sau imediat după finalizarea lor, s-au activat anumite alunecări de teren din perimetrul respectiv şi a trebuit să cerem fonduri suplimentare, neprevăzute în bugetul iniţial. Este neplăcut şi un efort financiar din partea tuturor. Tocmai de aceea, insist şi sunt convins că vom reuşi cu aceste hărţi de risc să intrăm în legalitate şi să avem o imagine cât mai clară a zonelor de risc”, a precizat prefectul Sebastian Fârtat, potrivit Agerpres.

Potrivit datelor autorităţilor judeţene, în Vâlcea nu au mai fost realizate hărţi de risc din 2011, când au fost întocmite documentaţiile pentru şapte dintre localităţile afectate de alunecări de teren, Alunu, Goleşti, Muereasca, Runcu, Fârtăţeşti, Păuşeşti Otăsău şi Băile Olăneşti, mare parte dintre ele necesitând însă să fie actualizare, întrucât între timp au apărut noi perimetre de alunecări de teren în afara arealelor de risc declarate prin această documentaţie.

Politica