vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Petrică Mîțu Stoian. Funeralii de 6 ore și peste 1.000 de oameni

Peste o mie de oameni au ținut să-i fie aproape pe ultimul drum marelui artist oltean. Începând cu esplanada Teatrului Național Marin Sorescu, continuând cu Biserica Mântuleasa și în final la Cimitirul Ungureni, cortegiul funerar l-a urmat pe cântăreț timp de aproximativ 6 ore. Trecând peste tristețea care a învăluit întreaga adunare, distanțarea socială a lipsit complet și pe alocuri și măștile de protecție.

Mulțimea de oameni s-a adunat încă de la primele ore ale dimineții la Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova. Ansamblurile oltenești „Doina Gorjului” și „Maria Tănase” au susținut recitaluri de poezie și cântece. Pe lângă familie și prietenii apropiați și-au luat rămas bun de la artist reprezentanți ai autorităților locale, între care Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj și Antonie Solomon, vicepreședinte al instituției și fost primar al Craiovei. Mulți au fost însă iubitorii de folclor. Peste 1.000 de oameni au luat parte la funeralii. La orele prânzului sicriul cu trupul neînsuflețit a lui Petrică Mîțu Stoian, neacoperit, a fost scos în fața Teatrului Național din Craiova, iar un sobor de preoți au oficiat o slujbă. Mulțimea s-a înghesuit să-l vadă pe artist, încât lângă sicriu abia mai aveau loc rudele acestuia. „Haide-ți Nea Nelu, să-l vedem și noi”, „Nea Nelu, am și eu o floare de pus la căpătâi”, „Nea Nelu, să dăm și noi din mână în mână candelele”, lucru care s-a și întâmplat, dar și multe alte expresii și onomatopee direcționate către Nelu Șerban, cunoscut realizator de emisiuni folclorice, care s-a chinuit din greu să organizeze mulțimea de oameni.
De la Teatrul Național, mulțimea a plecat către Biserica Mântuleasa.

Din cauza numărului mare de participanți, polițiștii au fost nevoiți să restricționeze traficul rutier pe tot parcursul traseului către biserică. Niciunul dintre agenții de poliție națională ori locală nu a deranjat însă pe nimeni cu întrebări despre purtarea măștii de protecție, ori despre distanțare, în condițiile pandemiei de coronavirus, care până acum a provocat moartea a 1.176 de doljeni.

Policlinica Buna Vestire Craiova


După slujba oficiată la biserică, a urmat drumul cortegiului funerar către Cimitirul Ungureni, drum pe care mulțimea s-a mai risipit, dar totodată, alți admiratori care au vrut să aducă un ultim omagiu artistului au așteptat în fața cimitirului mai bine de două ore.

La mormântul cântărețului s-au adunat câteva sute de oameni, care la fel de înghesuiți au urmărit cu sufletul la gură procesiunea de înhumare, urcați pe mormintele celor din jur. Odată încheiate funeraliile de la cimitir, unde lacrimile, tristețea și lozincile precum „oltenii nu te vor uita”, sau „te vom iubi mereu”, autoritățile continuă ancheta cu privire la decesul artistului.

Dosar penal după moartea artistului
Reamintim că medicii legişti au efectuat autopsia corpului solistului de muzică populară Petrică Mîţu Stoian, decedat pe 6 noiembrie la secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, în cauză fiind deschis deja un dosar penal pentru o posibilă ucidere din culpă, a informat marţi Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa.
Rezultatele autopsiei, care, deocamdată, nu au fost făcute publice, vor fi folosite ca mijloc de probă în dosar, au precizat procurorii.

„La data de de 8.11.2021, ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de cercetare penală, prin Ordonanţa nr. 2486/P/ 2021 a fost dispusă începerea urmăririi penale cu privire la posibila săvârşire a infracţiunii de ucidere din culpă prev. de art. 192 alin. 1 Cod penal, constând în aceea că, la data de 6.11.2021, în jurul orei 20:00, în cadrul Secţiei de anestezie şi terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa a decedat persoana vătămată Mîţu Petre. La aceeaşi dată a fost dispusă administrarea mijlocului de probă al constatării medico-legale şi s-a efectuat autopsia corpului neînsufleţit al persoanei vătămate Mîţu Petre, de către medicii legişti din cadrul Serviciului Judeţean de Medicină Legală Caraş-Severin”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Reşiţa.
Procurorii au menţionat că la acest moment nu pot fi făcute alte precizări din motive care ţin de mersul anchetei penale, acestea urmând să fie făcute publice imediat ce stadiul cercetărilor va permite acest lucru.
„În funcţie de dinamica administrării probatoriului, activitate specifică fazei de urmărire penală a procesului penal, având în vedere că la acest moment procesual nu pot fi făcute alte precizări fără a exista riscul de a fi afectat mersul anchetei penale, urmează ca imediat ce stadiul cercetărilor va permite, să fie emis un nou comunicat, raportat la necesitatea informării cetăţenilor cu privire la cazurile de interes public”, se arată în documentul citat, potrivit Agerpres.
Interpretul de muzică populară Petrică Mîţu Stoian, care se afla în recuperare post-COVID, a murit, sâmbătă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Reşiţa. Potrivit reprezentanţilor unităţii medicale, starea pacientului era deja una gravă când a fost internat.

„Starea lui nu a fost deloc bună (…). Se ştie că există long-COVID-ul care lasă nişte sechele, începând de la afectarea creierului (…). Dacă boala este mai gravă, plămânul suferă şi este predispus să se suprainfecteze. Cred că acest lucru s-a întâmplat şi la el. Din păcate, a dus o bună parte pe picioare, ca apoi să se deprecieze rapid. Din păcate, în şocurile septice deprecierea se produce foarte rapid dacă nu se intervine medicamentos”, a declarat, într-o intervenţie telefonică la România TV, doctorul Cosmin Librimir, directorul medical al SJU Reşiţa.
Medicul a precizat că pacientul avea şi alte afecţiuni medicale, pentru care se afla sub tratament cu anticoagulante.

Politica