vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

SUA și România, campanie comună pentru reducerea ratei de refuz a vizelor

Statele Unite și România vor susține împreună o campanie de comunicare publică pentru reducerea ratei de refuz a vizelor pentru SUA, singurul criteriu pe care România mai trebuie să îl îndeplinească pentru a fi inclusă în programul Visa Waiver, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat, marţi, la Washington, în cadrul întrevederii cu secretarul pentru securitate internă al Statelor Unite ale Americii, Alejandro Mayorkas, că acest obiectiv al includerii României în programul Visa Waiver „rămâne o temă de mare prioritate atât pentru agenda bilaterală, cât şi pentru cea europeană”. Totodată, Bogdan Aurescu a salutat declaraţia pe care secretarul Mayorkas a făcut-o la 26 octombrie în legătură cu faptul că România este avută în vedere pentru includerea în Programul Visa Waiver, a menţionat MAE. 

La rândul său, secretarul Mayorkas a afirmat că includerea României în programul Visa Waiver reprezintă o prioritate pentru SUA și a transmis că va „coopera îndeaproape cu partea română pentru obținerea de progrese în acest dosar, fiind necesar un efort comun, de ambele părți, în acest sens”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Şeful diplomaţiei române a reiterat, totodată, interesul părţii române de a stabili şi implementa o foaie de parcurs şi de a continua în mod regulat discuţiile aplicate în scopul clarificării setului de motive care au stat la baza respingerii, în ultimii ani, a cererilor de viză ale cetăţenilor români, ducând la o rată de refuz în jurul valorii de 10% în anul fiscal american 2020 – rata de refuz sub 3% fiind ultimul criteriu care mai trebuie îndeplinit de România pentru a accede în program.

Aurescu a argumentat că aceste detalii sunt deosebit de utile pentru orientarea şi calibrarea cât mai exactă a unei campanii publice comune de conştientizare în vederea reducerii ratei de refuz, scrie digi24.ro

Secretarul Mayorkas a salutat şi acceptat propunerea avansată de ministrul român al afacerilor externe privind campania comună de comunicare publică şi a arătat că grupul de lucru bilateral care gestionează această temă trebuie să trateze realizarea acestei campanii cu maximă prioritate.

Statele Unite iau în considerare adăugarea a patru ţări, între care și România, în programul de renunţare la obligativitatea vizelor (visa waiver) care permite deplasarea în Statele Unite fără viză pentru o şedere de până la 90 de zile. Este vorba, pe lângă țara noastră, de Israel, Cipru și Bulgaria.

În prezent, în programul SUA de renunţare la obligativitatea vizelor se află 40 de ţări. Pentru a putea participa la programul american de scutire de vize, o ţară trebuie să îndeplinească cerinţe legate de combaterea terorismului, aplicarea legii, inclusiv a reglementărilor în domeniul imigraţiei, securitatea documentelor şi gestionarea frontierelor.

Aceste cerinţe includ o rată a refuzurilor acordării de vize temporare sub 3%, eliberarea de documente de călătorie securizate şi o colaborarea strânsă cu autorităţile americane care se ocupă cu aplicarea legii şi combaterea terorismului, potrivit unor precizări făcut luna trecută de Departamentul american pentru securitate internă.

Politica